Därför skriver vi önskelistan inför 2004 i riktigt god tid och hoppas på lite hjälp från en och annan regering, president och andlig ledare.

Önskan nummer 1: Ge freden en chans!

Bombastiska krigsförklaringar, enögd världspolitik, hets mot folkgrupper och religiös intolerans har präglat 2003 likväl som andra år. Offren är, som alltid, civila. Om varje krigshetsare, världslig som andlig, lovade att lyssna på minst en av sina motståndare, begrunda deras argument och se världen som en plats för många åsikter, kulturer och religioner, skulle världen bli en fredligare plats att leva i för alla. Stärk FN och respektera de internationella organisationerna!

Önskan nummer 2: Mer makt åt kvinnorna!

Kvinnor får lägre löner och sämre trygghet, har mindre makt i arbetslivet, utför större delen av allt oavlönat hushållsarbete och omvårdande arbete, utsätts för våld, hot och kränkningar i samma utsträckning som tidigare. Våga se orättvisorna och agera — även när förtrycket inte sker på hemmaplan. Prova att andas inuti en burkha, innan denna utnämns till jämlikhetssymbol.

Önskan nummer 3: Minska klassklyftorna!

Välfärdssamhället spricker i hörnen när arbetslösheten ökar, klyftan mellan rika och fattiga barn ökar, de sjuka riskerar att stängas ute från arbetsplatserna genom nya sjuklöneregler och lönerna dumpas genom en arbetsmarknad utan beredskap för migrationen i det utvidgade EU. Ordning och reda på arbetsmarknaden, en lönebildning som gynnar dem som tjänar minst, samt rejäl utrensning bland förmåner och giriga chefer är ett måste inför 2004.

Önskan nummer 4: Gör EU mer demokratiskt!

EU behövs som samarbetsplattform i Europa. Men de alltmer krampaktigt leende kostymklädda herrarna lyckas varken i teori eller praktik övertyga skeptiska medborgare om att de gör ett bra jobb och att EMU fungerar. Allra mest skeptiska är de unga kvinnorna, som ser miljö, djurrätt och global rättvisa utan plats på dagordningen. Ett mer demokratiskt EU ger röst och makt även åt sina kritiker och släpper in kvinnorna där besluten tas.

Önskan nummer 5: Satsa på ungdomarna!

Ungdomar i dag har allt svårare att etablera sig i vuxenvärlden. Unga kvinnor i dag har lägre inkomster än i början av 90-talet. Fattigdomen är mer utbredd bland dem än övriga åldersgrupper. Unga behöver arbete och inkomster för att kunna skaffa egen bostad och bilda familj. Ger vi ungdomen framtidshopp blir samhället mänskligare även för äldre.

Önskan nummer 6: Bekämpa drogliberalerna!

En värld med mindre alkohol och fri från knark blir en bättre värld för alla.