Finns det verkligen människor som frivilligt avstår från tur?

Jo, du kan själv påverka så att du får mera tur i livet, hävdar i alla fall den brittiske psykologen Richard Wiseman, som undervisar vid universitetet i Hertfordshire, i boken ”Tur eller otur — fyra principer som ger dig tur” (W&W).

Personer med tur har nämligen fyra saker gemensamt:

1 De ökar sina chanser. Med andra ord: De har en förmåga att skapa, lägga märke till och dra nytta av slumpartade möjligheter.

2 De är mer utåtriktade än de otursförföljda, och knyter därmed fler nyttiga kontakter.

3 De följer sina ingivelser i allt från investeringar till val av partner.

4 De förväntar sig att de ska ha tur.

Ger man sig i kast med uppgiften med glatt mod, har man bättre chanser att lyckas än om man tror att allt ska gå åt skogen.

Wiesmans forskning visar att tursamma är mer optimistiska än otursförföljda. De förvandlar sin otur till tur. Detta har också med personligheten att göra. Den som lär av sina misstag och möter motgångarna konstruktivt kan också dra nytta av dem inför framtiden.

Tursamma personer är övertygade om att otur så småningom för något gott med sig, medan otursförföljda gräver ner sig i allt tråkigt som hänt dem.

Minnen påverkar humöret och tvärtom. Är du på gott humör minns du hellre trevliga händelser än de tråkiga.

Tursamma människor gräver inte ner sig i sina olyckor. Så sluta tro på ödet. Du är inte ett viljelöst offer för oturen, utan är själv med och styr.