Kroppen är fantastisk. När vi är små är den anpassad till det vi gör och i tonåren växer vi lite snabbare för att kunna svara upp mot det vi måste klara av som vuxna. Män får lite mer muskelmassa, eftersom de i tidernas begynnelse skulle vara ute och jaga och samla föda. Vi kvinnor är utformade bland annat för att kunna föda barn. Därför har vi massor med hormoner som styr. Tyvärr är det inte alltid lätt att hitta orsaken till att man inte kan forma kroppen som man vill. Bodybuilders tar för det mesta någon form av hormon för att klara av den hårda träningen eller i fettförbrännande syfte.

Det kan vara så att du tränat för ensidigt ett tag, vilket gjort att kroppen anpassat sig efter det. Då är det dags att börja variera sig. Försök hitta nya träningsmetoder eller periodisera lite mer. Med det menar jag att du kör lite tuffare två veckor med mer explosiv träning såsom styrka, pump, intervallöpning och lite lugnare i två veckor med långa promenader ( minst en timme), aerobics, långfärdsskridskor och så vidare.

Om du dessutom kan få hjälp med styrkeprogram, be om några bra magövningar som håller upp stabiliteten i bålen (mage, sida och rygg).