Några av dem tillhör pionjärerna, den första gruppen undersköterskor som startade på den nya högskoleutbildningen Vård och omsorg, totalt 60 poäng, vid Sahlgrenska akademin i Göteborg hösten 1998.

Utbildningen kom till efter ett samarbete mellan Kommunal och högskolan, och var kontroversiell. All högskoleutbildning inom vården var tidigare förbehållen sjuksköterskor, eller läkare.

Nu blev det möjligt för undersköterskor att läsa in akademiska poäng i vård och omsorg, och utbildningen väckte stort intresse och förvandlades från uppdragsutbildning till reguljär utbildning.
Studierna (de första 60 poängen) har skett på halvfart och distans, så att de går att kombinera med jobb.

Ann Eliasson är en av de undersköterskor som började då, och som efter 60 poäng (motsvarar tre terminers heltidsstudier) fortsatte med ytterligare 60 poäng pedagogiska studier för att bli vårdlärare, det var på heltid. Hon är en av fyra som följts åt hela vägen. Ytterligare tre undersköterskor finns i gruppen, de kom med ett år senare.

– Vi har upplevt så mycket tillsammans, vi kommer att hålla kontakt i framtiden, säger hon. I klassen som går ut nu är vi totalt 16 elever, bland annat sjuksköterskor, socionomer, arbetsterapeuter. Några var fundersamma när de hörde att vi var undersköterskor, men när de fått reda på vad vi läst, försvann tveksamheten.

Under större delen av studierna har undersköterskorna kombinerat studierna med arbete, de flesta jobbar på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det gör att de har följt med utvecklingen inom yrkesområdet.

Vad händer efter examen?

Fem av de sju återgår till sina gamla jobb i väntan på vårdlärarjobb, en har fått ett vikariat som lärare och en har fått jobb som vårdenhetschef på ett sjukhem.

– 2005 kommer den stora smällen, då går väldigt många vårdlärare i pension. Då om inte förr, kommer vi att behövas, säger Ann Eliasson.

Varje hösttermin startar 60-poängsutbildningen i Vård och omsorg i Göteborg, sista ansökningsdag är 15 april. Information om utbildningen kan man få från studierektor Gerd Martinsson 031-773 23 50, eller på hemsidan www.sahlgrenska.gu.se/vpi/