Facklig tid problem i privata företag
I fyra av tio sektioner hindrar problem med facklig tid medlemmar från att ta uppdrag i facket. Svårast är det på små och privata arbetsplatser.
Kommunals mål är att ha ett fackligt ombud på varje arbetsplats där förbundet har medlemmar.
De senaste tre åren har förbundets kampanjer gett nära 3 500 nya arbetsplatsombud, utöver dem som ersätter ombud som slutar. Men fortfarande saknar en av fyra arbetsplatser fackliga ombud.
Det är sällan problem att fylla de fackliga uppdragen i sektionsstyrelser. I synnerhet inte i stora sektioner där ordföranden kan sköta sitt uppdrag på heltid.
I mindre sektioner har ordföranden facklig tid på deltid. Också det brukar fungera eftersom den fackliga tiden är schemalagd.
Arbetsplatsombuden däremot måste oftast sköta sitt uppdrag vid behov och när arbetet så medger. Problemet är att arbetet allt mer sällan medger att någon går ifrån för att sköta det fackliga. Detta avskräcker kommunalare att ta på sig fackliga uppdrag.
Kommunalarbetarens enkät visar att detta framför allt är ett problem på små och privata arbetsplatser. Elva procent svarade att på mer än hälften av de privata arbetsplatserna i sektionen är problem med facklig tid ett hinder för att rekrytera fackliga företrädare.
Här är några av de kommentarer som gavs i enkäten:
• Det är snart inte någon som vill arbeta fackligt. Man skulle önska att det fanns någon form av extra ”lön” eller arvode till dem som jobbar fackligt. De lägger ner hela sin själ i arbetet och mycket ideell tid. (Kommunsektion)
• Vissa chefer visar tydligt att de inte tycker att det är bra med ombud. Man får kommentarer som ”O nej, inte en till”. (Kommunsektion)
• Privata arbetsgivare är ej lika förstående som i kommun och landsting. Man är rädd att stöta sig med arbetsgivaren. (Sektion för anställda i kommun och hos privata arbetsgivare)
• Lojaliteten med arbetskamraterna styr. Om jag tar ledigt för fackligt uppdrag kanske inte kompisarna får in någon vikarie. (Kommunsektion)