Enligt Owe Fröjd har yrkesgrupper som teknisk personal, park- och idrottsplatsarbetare fått 3,5 procent eller mer. Men brandmännen erbjuds vad avtalet ger, 2,6 procent.

— Det kan vi inte acceptera, säger han.

Missnöjet med löneförhandlingarna har lett till att brandförsvaret i Stockholm inte klarar av att leva upp till sin egen räddningsplan.
Det fattas i snitt en brandman i tjänst på varje brandstation.

— Brandförsvaret har under många år haft för få brandmän. Vi är 500 men borde vara 30-40 till, berättar han.

Det har löst sig genom att brandmännen har arbetat övertid. Men i protest mot arbetsgivarnas lönebud är det slut med det. Owe Fröjd säger att krisen inte enbart beror på lönen.

— Vi har en normalarbetstid på 42 timmar per vecka. Det är ingen bra lösning att år efter år lösa en dålig arbetsorganisation med övertid, Många har tvingats sjukskriva sig på grund av den ständiga övertiden, förklarar han.

Enligt brandchefen Hans Lagerhorn finns inga pengar för ytterligare påslag. Ansvariga politiker i brand- och räddningsnämnden är inte beredda att skjuta till mer.

Det socialdemokratiska finansborgarrådet Annika Billström har hittills inte velat kommentera brandmännens missnöje. De har demonstrerat i fackeltåg, skrivit på namnlistor för högre lön och uppvaktat politiker.

— Vi ger inte upp utan planerar nya aktioner för våra krav, säger Owe Fröjd.