Landstingen skär ned -personalen får slita hårt
Den utlovade satsningen på sjukvården är ett år efter valet obefintlig, enligt 94 procent av Kommunals fackliga sektioner på sjukhussidan.
Mer än var tredje sektion rapporterar i stället om nedskärningar.
Vi ska satsa på sjukvården, sade riks- och landstingspolitiker i valrörelsen 2002.
Och precis som i kommunerna rullar en nedskärningsvåg över sjukhusen i Sverige, visar vår undersökning. Vi berättade om situationen i kommunerna i nummer 18-2003.
Motsvarande granskning av landstingen ger en ännu dystrare bild.
Vi har fått svar från 75 procent av de cirka 80 sektioner som har medlemmar anställda på landets sjukhus.
Endast 5 procent berättar att politikerna infriat vallöften om satsningar på vården. Över hälften säger att de inte har märkt några förändringar alls. 36 procent säger att det tvärtom skett nedskärningar efter valet.
— Apatin breder ut sig. Vi har hållit på med nedskärningar under hela 90-talet. Attityden bland medlemmarna är att ”jag orkar inte längre, lägg ned hela skiten”, säger Carina Nordmark vid Kommunals sektion i Kiruna.
Sedan valet har landstingen fattat beslut som minskat personaltätheten, uppger två tredjedelar av sektionerna.
Lika många svarar att det dessutom finns ytterligare nedskärningsplaner som minskar personaltätheten.
Landstingens usla ekonomi har varit ett flitigt förekommande tema i massmedierna under hösten. Men personalens situation mitt i nedskärningskaoset har inte belysts på samma sätt.
Kommunalarbetarens enkätundersökning visar att personalen får slita hårt när landstingen måste vända på slantarna.
• 84 procent av dem som svarat förklarar att lediga och sjuka i dag ersätts mer sällan än för ett år sen.
• Lika många svarar att arbetsmängden har ökat utan att personalstyrkan har ökat i samma omfattning.
• Det har blivit vanligare det senaste året att vakanta tjänster ersätts med vikarier i stället för nya tillsvidareanställda, svarar drygt 40 procent av de tillfrågade.
Margareta Palmedal är sektionsordförande vid Visby lasarett, där det råder stor brist på sjuksköterskor. Undersköterskor får täcka upp i stället.
— Arbetsgivaren tycker att undersköterskorna är väldigt bra att ha, men man vill inte permanenttillsätta dem, säger hon.
Fotnot: Det finns 21 landsting, inklusive Gotlands kommun som har ansvar för sjukvården på Gotland. Två av landstingen är inte representerade i undersökningen, Uppsala läns landsting och Jämtlands läns landsting.