Flera artiklar har retat cheferna
Det är inte bara Bladets artikel om attityder mot lokalvårdare som har väckt uppståndelse. I senaste numret har personalchefen ändrat i en kritiskt granskande text om företagshälsovården.
Ändringarna gjordes med redaktörens och reporterns goda vilja. Men vid redaktionskommitténs senaste möte diskuterades ändå om det var meningsfullt att fortsätta med kritiskt granskande reportage. Detta med tanke på hur berörda chefer reagerar. Det var ett tag osäkert om granskningen av företagshälsovården kunde publiceras.
Landstingets ledningsgrupp kritiserade i våras att tidningen under pågående avtalsrörelse utredde om det gick att leva på en undersköterskas lön. Bladets slutsats blev att detta var möjligt, om undersköterskan hade någon annan som bidrog till försörjningen. Annars hamnar hon under existensminimum.
Andra artiklar har handlat om landstingets semesterlöneskuld, dåliga jämställdhet och om brister i personalvården.
Artikeln om lokalvårdarna, Rapport från en skurhink, skrevs av frilansjournalisten Anna-Lena Norberg. Den belönades med andra pris i personaltidningarnas tävling om bästa reportage.
Landstingets politiker i Kronoberg har i riktlinjerna för Bladet slagit fast att kritiskt granskande journalistik är en del av uppdraget.
Enligt Birgitta Sönnerstedt, Kommunals sektionsordförande och medlem i redaktionskommittén, accepterar vissa i ledningen inte den kritiska granskningen om de själva känner sig drabbade. Hon säger att bråket kring tidningen bidrar till att tystnaden sprids bland landstingets anställda.