Granskningen av de nya, privata vårdarbetsgivarna, med hela världen som verksamhetsfält, startade i Kommunalarbetaren nr 19-2002 och avslutades i nr 3-2003.

Den visade hur omvälvande de privata företagens intåg på den offentliga arbetsmarknaden varit för Kommunals medlemmar.

”Kartläggningen av de privata aktörerna i den offentliga sektorn är en serie reportage som beskriver kommunalarbetarnas nya arbetsgivare på ett sätt som gör att läsaren känner sig både informerad och initierad”, skriver juryn i sin motivering.

– Idén att undersöka de globala arbetsgivarna malde i oss en lång tid, berättar Laina Rosberg. Man hörde om den ena upphandlingen efter den andra, det kom pressmeddelanden om företag som köpte varann. Vi skrev om de här nya arbetsgivarna, men ville försöka skaffa oss en helhetsbild, även om det var svårt. Utvecklingen går så snabbt och kartan ändras hela tiden.

Facksam är en förening för LO-förbundens medlemstidningar. I juryn sitter Cecilia Jacobsson, Dagens Nyheter, Lasse Johansson Zeitung och Sakari Pitkänen, Metro.

I klassen bästa text (10 000 kr) delades två priser ut. Det andra priset gick till Harald Gatu, reporter på Dagens arbete för reportaget om Bosse Willander som följde med sina dragbänkar till Spanien (maj 2003).

Bästa bild (10 000 kr) gick till fotografen Johan Hedenström för hans bild från Abba i Kungshamn (Mål och Medel juni 2003).

Bästa presentation (10 000 kr) gick till Ulf Ek, Birgitta Forssell och Maria Persson för omgörningen av SEKO-magasinet.