Hon visar de bortglömda i vården
Karin Riikonen är fotograf och undersköterska, i dagarna får hon Kommunals Kämpestipendium på 20.000 kronor. Hon får det för sina fotografier som skildrar en verklighet och en plats som få människor har insyn i.
På vernissagedagen när Karin Riikonen visade bilderna för första gången uttryckte några av patienterna som var avbildade att människorna på bilderna var så fina. De visste inte att det var de själva på fotografierna.
Karin Riikonen har arbetat som undersköterska på avdelning 10 på Stiftelsen Stora Sköndal från och till i 15 år. Patienterna är minneshandikappade och stundtals väldigt oroliga.
— En sån här avdelning är en plats som man kanske läser om, men man vet inte hur det ser ut. Med mina bilder vill jag visa hur de här människorna lever sina liv. Jag har försökt tänka vad de ser och känner, ge en bekräftelse. Jag plåtar ju för att uttrycka något — något som kanske inte går att uttrycka i ord.
Fotografierna känns varma och rofyllda, samtidigt som de visar hur minneshandikappet gör att personerna till stor del går in i sig själva. Eller som det står i motiveringen till Alfred Kämpestipendiet ”hennes bilder lyfter fram en ofta bortglömd och undanskymd grupp i samhället”.
Att Karin känner dem hon fotograferat — och att de känner igen henne — tror hon har varit avgörande för att bilderna skulle bli bra. Hon vet hur hon ska bemöta varje individ och patienterna blir inte oroliga som de blir inför okända.
En annan del av projektet har varit att skildra det som också har varit en del av hennes egen vardag.
— När jag började inom vården var jag stolt. Då var det inte ett lågstatusyrke som det är idag. Jag tror att alla skandalskriverier i media har en stor del i att yrket tappat status, och det är synd. Här handlar det om bra vård och det vill jag visa.
Karin Riikonen har utbildat sig till fotograf vid Biskops Arnö Nordens Fotohögskola.
Utställningen ”Se människan…” med Karin Riikonens fotografier visas på Skogsbyns Gästhem (samlingssalen) Stiftelsen Stora Sköndal till och med 30 november. Alla anhöriga har lämnat sitt samtycke till att bilderna visas.
Alfred Kämpestipendiet instiftades 1988 av Lantarbetareförbundet och övertogs vid sammanslagningen 2001 av Kommunal. Stipendiet tillfaller en medlem eller grupp medlemmar som bidragit till att vidmakthålla eller utveckla ett kulturellt arv. Alfred Kämpe var författare, agitator och redaktör för tidningen Lantarbetaren under 1930-talet.