De avtal som blivit klara sedan förra numret av Kommunalarbetaren ligger i snitt på 4,47 procent. I åtta kommuner har man kommit överens för två år. Där ligger avtalet på 8 procent eller en bit däröver. Sunne i Värmland sticker ut med de 9,34 procent som facket rapporterat om till Kommunalarbetaren.

Kommunal i Sunne håller samman medlemsgrupperna. Ingen uppdelning på vård och andra grupper finns där.

I år får alla medlemmar 4 procent, nästa år blir det 3 procent. Sedan ska också
2 procent fördelas individuellt, från juli 2004. Det finns 0,34 procent avsatta till att rätta till snedsitsar och annat.

— Arbetsgivaren ville ha individuellt på allt. Vi har ju tjafsat med det här med individuellt i tio år utan att komma till skott, säger sektionsordförande Rose-Marie Nilsson.

Hon berättar att medlemmarna överlag inte vill ha individuella löner.

— Systemet uppfattas som godtycke och rövslickeri.
Enligt en enkät föredrar de grupplöner.

Tidigare har man använt lönestegar, lön efter erfarenhet. Det vill många bygga vidare på. Vidareutbildning och delegering är tänkbara kriterier.

— Nu ska vi i kommunen försöka börja om på nytt och göra en bra lönemodell. Vi jämkade och gick med på att 2 procent fördelas individuellt under förutsättning att arbetsgivaren genomför det som står i avtalet om individuell lönesättning. Annars läggs pengarna ut generellt.

— Om man vill ha individuella löner, och tycker att det är så himla häftigt, så har arbetsgivaren nu alla möjligheter att göra något bra, säger hon.