Du bör anmäla dig som arbetssökande på arbetsförmedlingen och du får då A-kassa om du inte får något jobb. Men du bör ta kontakt med Kommunal lokalt, så att ni tillsammans kan gå igenom varför du blivit utan arbete!

Man får inte särbehandlas för att man är föräldraledig, men det finns inget förbud mot att säga upp någon som är föräldraledig. De giltiga skälen för uppsägning är desamma, oavsett om man är föräldraledig eller inte. Det måste alltså finnas saklig grund, som exempelvis arbetsbrist. Att säga upp någon under föräldraledigheten med ”personliga skäl” som motiv är enligt min mening näst intill omöjligt.

Inom kommuner och landsting brukar det inte vara några problem med anställningar och uppsägningar för dem som har barn. Men på stora delar av den övriga arbetsmarknaden är detta ett bekymmer. Många unga kvinnor på anställningsintervju får frågan om de har för avsikt att skaffa barn, men männen får ingen motsvarande fråga (konstigt nog, då barn har både en mamma och en pappa och pappor också ju kan tänkas ta föräldraledigt!)

Kvinnor med småbarn har också sämre löneutveckling och sämre möjlighet till karriär. Det är oftast kvinnor som arbetar deltid och därmed får sämre pension än män. Kvinnor har fortfarande huvudansvar för barn och familj även om männen (de yngre) tar ett allt större ansvar. Vårt samhälle borde vara utformat så att kvinnor inte förlorar ekonomiskt på att föda barn, då barn är en överlevnadsfråga för samhället.

PS. Det finns arbetsgivare som har insett att de måste underlätta för föräldrar att vara föräldrar och fler borde gå i deras fotspår.