Allt fler flyttar för att få jobb
Nio av tio som plockar blommor i Holland kommer från utlandet, liksom 85 procent av alla som anställs i skördearbetet i Tyskland. Också till Sverige kommer allt fler.
– Vi måste använda all kraft att hindra att dessa människor utnyttjas av hänsynslösa arbetsgivare, sa Mats Hansson, ombudsman på Kommunals förbundsexpedition, på förbundets konferens om internationella frågor. Det är också en överlevnadsfråga för oss själva, för våra kollektivavtal.
I Europa finns det mellan 26 och 30 miljoner människor som inte bor i det land de föddes. En stor del är människor som flyttar tillfälligt för att få arbete, det som kallas migrerande arbetskraft. Och många finns i odlingsbranschen.
Mats Hansson efterlyste ett större intresse från arbetsgivarna. Om vissa företag bara betalar en tredjedel av lönen slås seriösa odlare ut.
Idag har Kommunal bara kollektivavtal med en tredjedel av de arbetsgivare som har fältmässig grönsaksodling.
Linnea Arvius, direktör på AMS, har gjort en översyn över hur hanteringen av arbetstillstånd ska bli bättre. Men nästa sommar kommer ansökningarna att minska, eftersom t ex polacker, balter och andra från EU:s nya länder inte längre behöver ha tillstånd för att komma. Intresserade utanför EU får det däremot svårare.
– Vi tar hänsyn till om det finns ledig arbetskraft inom landet eller EU, innan vi ger tillstånd. De som bor i Europa kommer i första hand.
Men lönen och arbetsvillkoren har AMS ingen kontroll över.
Vi undersöker om de arbetsgivare vi ger tillstånd har kollektivavtal, eller betalar motsvarande. Men om de sedan följer avtalen vet vi inte.