— De slår isär tjänster nu så att en 75-procents tjänst blir två 37,5 tjänster. Då står man utanför AFA:s försäkringar, man får ingen a-kassa. Håll ögonen på detta!

Uppmaningen kommer från Kommunals huvudskyddsombud Agneta Nilsson. Ett lågmäld surr går igenom salen. Ett 70-tal arbetsplatsombud från hela Örebro har samlats till möte.

En av punkterna är det stora antalet långtidssjukskrivna i Örebro. Sjukdagarna per person inom äldreomsorgen har ökat här och är på väg mot att bli över 40 per år.

— Och mer kommer det att bli, ropar en kvinna högt.

Det är Carina Bråmm, undersköterska i hemtjänsten Almby, som ställer sig upp och berättar.

— I Öster tar de inte in vikarier när någon är sjuk och inte när någon har semester. Det är ständiga omorganiseringar. Vi har gått kort sedan början av sommaren.

Undersköterskan Elsa Fazlic tar ordet. Hon är upprörd och anser att de måste börja välja bort vissa arbetsuppgifter. Hon påminner alla om att inte glömma att skriva avvikelserapporter.

— Vi kvinnor är duktiga på att göra allt. Men det är vi som blir sjuka.

Trots en stor ilska ligger uppgivenheten som ett tungt moln över mötessalen. Ingen föreslår protester för att påverka politikerna eller opinionen. Ingen nämner namninsamlingar eller insändare till tidningarna.

Elsa Fazlic är rädd inför utvecklingen. Politikernas löften om att satsa på vård, skola och omsorg känns som lögner. Kommunal har lyssnat på sina medlemmar men arbetsgivaren lyssnar inte på Kommunal, anser hon.

— Vi medlemmar måste göra något. Vi måste hjälpas åt. Det är vi som är facket.