Den yngre generationen har aldrig upplevt Polens liberala abortlagar.
De känner inte till att svenska kvinnor åkte till Polen för att göra abort på 1960- och 70-talen då det fortfarande var olagligt i Sverige.

— Jag vill att lagen ska ändras, men jag tror att det blir svårt. Dessutom måste man satsa på sexualundervisning i skolorna. Jag har aldrig haft det. Det närmaste jag har kommit är undervisningen som religionsläraren höll i, säger Gosia Hermelinska.

Hon är 18 år, går i gymnasiet och har växt upp i en strängt katolsk familj. Familjen står helt bakom katolska kyrkans syn på aborter. Fram till för något år sedan var hon själv aktiv i kyrkan tillsammans med familjen. Men sedan hände något. Hon började tänka själv, som hon uttrycker det.

— Sedan dess har jag slutat gå i kyrkan. Jag tycker inte att det är rätt. Polen är ett väldigt katolskt land och påven är otroligt stor här. Det går inte att förstå om man är utifrån. Hans ord är lag. Jag tycker att det är märkligt och dumt att han pratar om aborter och annat som har att göra med kvinnor

Hennes jämnåriga kompis Ula Ryclak säger att hon pratat mycket om aborter med vänner och sin mamma, men att hon inte riktigt har bestämt sig vad som är bra eller dåligt.

— Det är en kontroversiell fråga här, men jag tror att det kan vara bra att möjligheten finns. Jag går till kyrkan och min familj är katolsk, men för det tror jag inte alltid att kyrkan har rätt, säger Ula Ryclak.

Jag träffar på dem på ett fik på universitetets innergård i centrala Warszawa. De är redan här och hänger trots att de går ut gymnasiet först till sommaren. De ser ut som vilka 18-åringar som helst i jeans och tröja. Gosia har en tygväska där den blå EU-symbolen med stjärnor har formen av ett hjärta.

De flesta av deras vänner tycker att lagen borde vara mer liberal. Den äldre generationen är mer konservativ, menar de. De tror att det har att göra med att de äldre är oroliga över att ungdomar skulle ha mer sexuella kontakter om abort var lagligt.

På frågan om de vet vart de skulle vända sig om de behövde göra en abort, svarar de snabbt att det finns annonser i tidningarna. Gosia tror dock att det kan vara farligt eftersom man aldrig kan veta om läkaren är kvalificerad.

Som så många andra kvinnor i Polen har de full koll på vilka andra medicinska preparat som kan framkalla abort.

— Det finns en magmedicin av något slag som framkallar abort om man tar mycket av den. Många använder sig av den eftersom den är billig och lätt att få tag på, berättar Gosia.

Båda tror och hoppas att Polens inträde i EU kan påverka såväl landets syn på kvinnors rättigheter som dess lagar. Framför allt hoppas de att andra länder börjar sätta tryck på regeringen.

— Jag tror att EU kan förändra kvinnors situation. Jag hoppas verkligen att det kommer att förändras eftersom diskriminering verkligen existerar i Polen, säger Gosia Hermelinska.