Bara ett fåtal badmästare har utbildats sedan kommunerna tog över gymnasieskolorna 1991. I Kristianstad har man i flera år ordnat egen utbildning för badpersonal.

Nu har kommunen med stöd av yrkesorganisationen Badmästarförbundet ansökt om att få starta en 60 poängs KY-utbildning (ett och ett halvt år) från hösten 2004. KY-utbildning står för Kvalificerad yrkesutbildning. I ansökan tänker man sig 20 platser, och i den här som i andra KY-utbildningar ingår 40 procent praktik. Utbildningen är öppen för intresserade från hela landet, och eleverna kan söka studiemedel.

– Vi har gjort en stor enkät till badanläggningar i hela landet, och resultatet visar att det är svårt att rekrytera utbildad personal. Utbildningsnivån sjunker, säger Björn Svedberg, kassör i yrkesföreningen Badmästarförbundet. Nu hoppas vi få igång den här utbildningen, det finns ett stort intresse för den och den behövs verkligen.

Det är Per-Olof Cartbo på Kultur och Fritid i Kristianstad som arbetat för den här utbildningen i flera år, ivrigt påhejad av Badmästarförbundet.

– Enkäten visade att bara 40 procent av badpersonalen har badmästarutbildning och gör vi inget kan det här bli ett genomgångsyrke, inget ungdomar vill satsa på.

Milnergymnasiet och Tivolibadet i Kristianstad ska tillsammans med högskolan i Kristianstad arrangera utbildningen om den blir av.

Det finns närmare 6 000 anställda i bad runt om i Sverige, i kommunala badanläggningar och i simhallar som landsting, organisationer, hotell och SPA-anläggningar har.