– Det är klart att några grupper i Kommunal måste stå tillbaka för de lågavlönade kvinnorna, säger hon.

Men i de nyss påbörjade lokala löneförhandlingarna, den så kallade rond 2, vill Kommunal Stockholm inte göra några prioriteringar som pekar ut särskilda grupper som det bör satsas på.

Avdelningen har gått ut med gemensamma krav till de lokala förhandlingarna:

o Lägsta lön på 14 000 kronor från och med den 1 juli 2003.

o Ett löneutrymme på 5, 5 procent, som gäller alla yrkesgrupper.

o En individgaranti på 350 kr.

Från arbetsgivarhåll har man sagt benhårt nej till kraven hittills och hänvisar till det centrala avtalet där vårdpersonal och barnskötare är prioriterade yrkesgrupper.

– För de andra grupperna: städare, skolmåltidsbiträden, köksbiträden får vi aldrig upp lönerna om vi inte försöker. Man måste kunna leva på sin lön. Och det kan man inte om man är köksbiträde eller städare till exempel, säger Inga Lundvall, ordförande i sektion 27 i Stockholm.

Annika Billström vill inte uttala sig om de pågående förhandlingarna. Det är andra som sköter dem, säger hon.

Du är ändå finansborgarråd och borde väl rimligen ha ett visst inflytande över den lönepolitik som förs?

– Inflytande och inflytande. Jag går inte in och förhandlar, det är parterna som gör det.

Varför är motståndet till Kommunals krav så hårdnackat fån arbetsgivarhåll?

– Det är naturligtvis så att vi ser både lönekostnader och andra kostnader stiga i den kommunala verksamheten. Vi jobbar ju ständigt med frågan, ska skatterna höjas, ska avgifterna höjas? Om vi höjer skatterna, finns det då större löneutrymme för Kommunal? Det jag tycker är viktigt är att Kommunal som fackförening fullföljer prioriteringen på vissa grupper.

Vilka grupper måste stå tillbaka?

– Det kommer inte jag att peka ut.

Varför är det viktigt att vissa grupper står tillbaka?

– Därför att det finns bara en bit att fördela av kakan och då tror jag att det är viktigt att man vågar vara solidarisk med de lågavlönade kvinnogrupperna.

Under den förra avtalsperioden strandade förhandlingarna i Stockholms stad och de anställda fick inte ett öre mer än vad som stod i avtalet.

– Vi är beredda att slåss för våra krav, löneutrymmet ska vara lika för alla. Risken är väl att de inte går med på våra krav nu heller, säger Inga Lundwall, Kommunal.

Stockholmsavdelningens krav är i princip identiska med de centrala krav som förbundet gick ut i strejk för.

– Våra yrkanden blev en sorts varumärke under konflikten. Och det är rimliga krav som vi kommer att fortsätta kämpa för, säger Tom Jansson, ombudsman vid avdelning Stockholms län.