Din fru har blivit djupt kränkt och reagerar inte oväntat med att ta totalt avstånd från den person som gjort henne illa. Jag tror det är bra att du tydligt har markerat för din mamma hur din fru uppfattat vad hon sagt och gjort och att hon måste acceptera sin svärdotter som hon är.
Det kan i bästa fall leda till att din mamma avhåller sig från något liknande i framtiden.

Vad gäller din fru och hennes reaktion tror jag att tiden måste få avgöra om svärmor och svärdotter på sikt kan mötas igen. Mycket kan anta andra proportioner med tiden. Jag tror dock det är viktigt att du just nu tar din frus reaktioner på största allvar och ger henne tid (fem månader är i detta sammanhang inte någon lång tid) att läka sina sår och inte ”stör” henne med din oro över framtiden.

Om du inte möter och respekterar här och nu i hennes ilska och sorg utan mest tänker på framtiden är det stor risk att ni missar varandra känslomässigt. Då kan ni båda känna er oförstådda och din fru kan låsa fast sig i sin nuvarande reaktion.