Klockan 0915 i morse fick svenska folket beskedet att utrikesminister Anna Lindh avlidit några timmar tidigare, efter knivöverfallet på NK i går eftermiddag.

Strax före klockan 12 på tisdagsförmiddagen meddelade statsminister Göran Persson att partiledarna enats om att fullfölja folkomröstningen om anslutning till EMU som planerat på söndag.

Däremot kommer nästan alla valaktiviteter, förutom en TV-sändning i SVT på fredag, att avbrytas.

Kommunals ordförande Ylva Thörn tycker det är ett riktigt beslut att genomföra folkomröstningen:

– Anna Lindh var en så omtyckt människa, därför tror jag att det finns en stor förståelse för att valet genomförs som planerat. Detta var ju vad hon stod för.

– Men samtdigt finns det säkert också folk som tycker att det är totalt fel. Vi människor reagerar ju så olika, fortsätter Ylva Thörn.

– Men Anna Lindh var en med alla, en person som kämpade för att alla skulle få utöva sina demokratiska rättigheter, och därför är det viktigt att vi sluter upp kring detta och går och röstar på söndag.

LO:s orförande Wanja-Lundby Wedin säger i ett pressmeddelande att Anna Lindhs död är ”ett slag mot hela vårt öppna samhälle och mot vår demokrati. Svensk politik och svensk arbetarrörelse har mist en av sina främsta företrädare. Vi har mist en stark och respekterad röst i världen.”