— Vi kommer att ha överläggningar med Kommunal i de här frågorna, någon gång i september, säger Staffan Löwenborg, chef på Kommunförbundets förhandlingssektion.

Christer Thilén, Kommunals avtalsenhet, säger till Kommunalarbetaren att förbundet inte tänker stämma någon kommun med anledning av det som hände i våras.
— Vi sitter och löneförhandlar lokalt och försöker få ut mer pengar nu. Och det är väl synnerligen korkat att släpa någon kommun inför arbetsdomstolen i ett sådant läge, säger han.

Under konflikten mellan Kommunal och arbetsgivarna i Kommun- och Landstingsförbunden haglade anklagelserna i teve, tidningar och radio. Lokala företrädare för Kommunal drog sig inte för att kalla de politiker som öppnade soptippar och skolor för strejkbrytare. Arbetsgivarna var inte sena att påpeka att Kommunal bröt mot varselreglerna när förbundet inte höll sig inom den överenskomna varseltiden på 14 dagar.

Men nu börjar alltså arbetet med att komma överens om att inte vara oense längre i de här frågorna. Redan när avtalet slöts ville medlarna att parterna skulle skriva på en sådan överenskommelse, enligt Staffan Löwenborg.

Varför kom ni inte överens om detta redan då som medlarna föreslog?

— Som du själv sade var ju tonläget väldigt högt då. Jag vill inte spekulera i varför vi inte kom överens då, säger Löwenborg.

Lokala förhandlingar som fördes efter konflikten gick till centrala förhandlingar och där konstaterade parterna bara att man inte skulle göra något. Därmed kommer sannolikt inget fall prövas av arbetsdomstolen.

— Det är en oskriven lag på svensk arbetsmarknad att man inte gör, vi har inget att vinna på det, säger Christer Thilén.

Staffan Löwenborg låter inte lika tvärsäker. Han vill avvakta överläggningarna men säger samtidigt att målet är att få till stånd en överenskommelse om att inget mer göra.

— Det är alltid målet. Det är vår uppgift som central part.