Ann-Christin Sjölander Holland är bekant för Kommunalarbetarens läsare. Hon har som reporter skrivit om allt ifrån flirt och salsa till avtalsuppgörelser och privatiseringar. Nu har hon skrivit sin första bok: ”Vatten – rättighet eller handelsvara?”.

I oktober förra året reste hon på ett stipendium från LO-TCO:s biståndsnämnd till Sydamerika för att lära sig mer om vattenkriget där — kampen om vattnet mellan fattiga invånare och stora globala vattenföretag. Här hemma hade hon många gånger skrivit om privatiseringar av vård och omsorg. Och på en reportageresa i England 1996 såg hon hur vattenbrist och höjda taxor följde i spåren av Thatchers utförsäljning av de offentliga vattenverken. Kanske var det där intresset för vattnet som en mänsklig rättighet föddes, säger hon. Och intresset för att följa de stora bolagen som vill ta över offentlig verksamhet, har funnits hela tiden.

— Privat eller offentligt? Det finns ett starkt nätverk av tankesmedjor, företag, lobbygrupper och institutioner som Världsbanken som utgår från att vattenproblemen inte kan klaras av offentliga sektorn. Och det finns å andra sidan de som helt vill bannlysa privata intressen i branschen. Jag har försökt se med öppna ögon på frågan, och berätta det jag har sett.

Ann-Christin har också rest runt i Europa och intervjuat ISKA-företrädare (ISKA är de offentliganställdas international) och de stora giganterna i vattenbranschen; SUEZ och Veolia (tidigare Vivendi). Hon har följt frågan och debatten via en omfattande forskningsdatabas i England.

Nu finns hennes iakttagelser och slutsatser i en behändig pocketbok på 229 sidor. Hon börjar i barndomens Vilhelmina på 50-talet och läsarna får följa med henne till Cochabamba i Bolivia och Yorkshire i England, till kontor i europeiska städer där hon intervjuar makthavare.

Nästa bok — vad ska den handla om?

— Jag har inte funderat över någon ny bok, säger Ann-Christin. Men jag skulle vilja veta mer om den riktigt stora vattenkonsumenten — jordbruket. Ett kilo ris kräver bortåt 2 500 liter vatten — samtidigt som det finns lantarbetare som inte ens har tillgång till ett glas rent dricksvatten.

Men innan dess ska hon fortsätta skriva om stort och smått i Kommunalarbetaren, sånt som är viktigt för tidningens läsare.

Boken ”Vatten — handelsvara eller rättighet?” finns att köpa i bokhandeln för ca 50 kr, eller kan beställas på www.agora.nu.