Ett typiskt svartjobb i slutet av juli i Kristianstad: två polska arbetare jobbar i en villaträdgård i Vä. Utanför häcken står en firmabil från en skånsk trädgårdsentreprenör. Men facket, Kommunals sektion i Kristianstad, vet att entreprenören inte har tillstånd att ta in arbetskraft utifrån. Facket ringer till polisen, som kommer och intervjuar polackerna. Det hela resulterar i en ”händelserapport”, som sätts in i någon pärm. Entreprenören kan fortsätta tjäna pengar på skattefusk och icke-avtalsenliga löner.

– Vi får massor av tips, men när vi anmäler händer ingenting, säger Tommy Nilsson, facklig företrädare i Kristianstad. Polisen säger att det är så låga straffsatser och tycker inte det är mödan värt att gå vidare med fallen.
Men det finns kanske 30 000 polacker i Sverige, uppskattar Tommy Nilsson.

– Det finns massor av svarta pengar i den här verksamheten och människor blir grovt utnyttjade. Vi gör vad vi kan för att störa verksamheten, men vi måste ha bättre stöd från polis och andra myndigheter.