Åskådare bröt igenom avspärrningarna, sprang fram och började rycka i slangarna. Försökte rycka upp dörren till bilen där räddningsledaren satt.

— Det kändes obehagligt. För det mesta ses vi ju som räddare.
Det säger Björn Vinberg, brandmästare vid station Jägerso i Malmö. De var först på plats natten till den 27:e april i år, när Islamic Center brann.

De hade mycket emot sig, berättar Björn Vinberg. Vinden, långa avstånd till vatten, och så var de bara sju man. Snabbt insåg de att de hus som redan brann inte gick att rädda. De satsade istället på att rädda moskén från att ta eld.

Det kan åskådarna ha tolkat som att de struntade i att försöka släcka.

Björn Vinberg berättar att en man var framme och grälade på honom mitt under släckningsarbetet.

— Han fattade väl inte att vi gjorde vårt jobb, säger Björn Vinberg.

Efter branden stod det klart hur oförberedda brandmännen var på att åskådare beter sig hotfullt. Ingen visste hur man ska hantera en hotfull situation. Det fanns inga instruktioner.

Brandkåren ska nu se över rutinerna. De ska bland annat ta hjälp från ambulanspersonalen, som är mer vana vid våld och hot.

Brandmännen ska kunna avbryta släckningsarbetet och åka därifrån, om det är risk att någon skadas av hotfulla åskådare.
– Alla måste veta vad som gäller, säger Malmös brandchef Ken Henningsson.

Brandkåren ska också föra en dialog med polis, skola föreningar. De ska till exempel ut i skolorna och berätta hur en räddningsinsats går till, så att folk vet bättre vad som händer om de blir åskådare till en brand.

Detta var inte första gången åskådare har ställt till problem. De senaste åren har det hänt allt mer.

Oftast är det mer störande än hotfullt: Ungdomsgäng som klättrar på brandbilarna, stjäl ur bilarna och skär sönder slangar medan brandmännen håller på att släcka en brand.

Brandmännen var rädda att händelserna vid Islamic Center skulle trappa upp den dåliga stämningen. Men Björn Vinberg tycker inte att det har blivit så. De har inte haft mer problem än vanligt vid de insatser som gjorts åt.