Linn Ullmanns bok Nåd är en bok om dödshjälp, om kärlek, om gifta par, föräldrar och barn. Det är en vacker bok, poetisk, men den är också teatralisk, stillastående och orealistisk. Johan Sletten, 69 år, lider av en obotlig sjukdom och vill att hans andra hustru ska lova att avsluta hans liv när sjukdomen gjort honom oförmögen att själv ta sitt liv.

Johan Sletten lider av självförakt, plågsamma minnen av trasiga familjerelationer, en fysiskt nedbrytande sjukdom. Passande nog är hans andra hustru Mai läkare, och Linn Ullmann tar varje tillfälle som ges att skildra hur svårt det kan vara när en närstående drabbas av sjukdom.

Romanen har stark inlevelse, men det är ofta som att situationer och dialoger har konstruerats för att föra fram ett visst budskap. Till sist blir intrycket att sceneriet är alltför tillrättalagt.