– Ett visst mått av tvång verkar behövas för att få män att prova på att jobba inom vård och omsorg, säger Barbro Thorsäng på arbetsförmedlingen i Årjäng.

Av de 69 som fick erbjudandet ordnade 20 snabbt andra jobb i stället.

De 18 män som till slut kom med i projektet fick under en fem veckor lång introduktion med särskilda mentorer en god inblick i vad arbetet innebär. Många som var negativa i början ändrade sig efter en veckas studiebesök på olika vårdarbetsplatser.

I dag har Årjängs kommun anställt 12 män och projektledare Lena Karlsson från Årjängs kommun tycker att projektet varit lyckat.

– Vi hade varit nöjda med 4 semestervikarier, säger hon.

Semestervikariaten är på heltid, något som Lena Karlsson tror är nödvändigt.

– Jag tror att arbetsgivarna måste erbjuda heltidstjänster, annars kommer det att bli svårt att rekrytera personal överhuvudtaget.

Knut Langsrud sökte frivilligt till projektet. När han jobbade inom industrin i Norge tjänade han 25 000 i månaden, som sjukvårdsbiträde får han 14 000.

– Det är inte för pengarna man väljer vården, skrattar han och fortsätter:
– Jag skulle inte ha sökt jobbet om jag inte fått heltid. Jag tror att män inte är intresserade av jobb inom vården eftersom de flesta tjänster är deltider.

Arbetsförmedlingen kommer eventuellt att erbjuda dem som vill undersköterskeutbildning. Mats Olander är 58 år och tycker att aldrig haft det så bra som han har det nu. Efter en karriär som lastbilschaufför vikarierar han på en demensavdelning och tänker utbilda sig till undersköterska om chansen ges.

– Jag skulle bytt tidigare om jag vetat hur bra det är inom vården, säger han.

En av dem som kände sig tvungen att gå på introduktionskursen var Adil Sulejmanovic. Han började men hoppade av och idag gör han praktik på ett företag i Årjäng.

– Jag gick en dag på kursen men det var inget för mig, säger han.

Han blev förvånad när han fick brevet.

– Ingen hade frågat mig om jag var intresserad, förklarar han, jag tyckte det var lite konstigt.

Att tvång varit en ingrediens i vikarierekryteringen är inget problem, tycker Kommunals ombudsman Gerd Gabrielsson.

– Jag ser det inte som tvång, säger hon, alla fick en månad på sig att ordna andra jobb.

Hon hoppas att männens anspråk på heltid ska ge draghjälp åt arbetet för fler heltider för alla.

– Vi jobbar med frågan och har som mål att få fram heltidstjänster till dem som vill ha det, säger socialchef Margreth Grahn.