Hammarstedt är ordförande i Kommunals största avdelning, Stockholmsavdelningen med 84.600 medlemmar. I början av juni samlades representanter för alla sektioner och diskuterade den fortsatta lokala avtalsrörelsen. I det nya avtalet står det ”lägst” framför procentsiffrorna och lägst-lönerna. Det är alltså möjligt att lokalt argumentera för större löneutrymme.

— Vi kommer att gå ut med gemensamma krav i alla kommuner och i landstinget. Avdelningsstyrelsen beslutar om nivån, men sektionerna vill att löneutrymmet ska vara 5,5 procent räknat på alla medlemmar och att lägstalönen ska vara 15 000 kr.

De röda ”Vi tar fajten”-jackorna blir kanske för varma i sommar, men då byts de mot de röda t-shirten med samma text, som avdelningen ordnat fram.

— Vi kommer att synas på alla de sommarevenemang som ordnas runt om i kommunerna, vara med i ”Facket i sommarland” och synas vid kommunalhusen minst en gång i veckan. Ingen ska kunna glömma bort att kampen om våra löner pågår.

Visst finns besvikelse och ilska hos många medlemmar över att vi inte nådde dit vi ville, säger Elisabeth Hammarstedt. Men lägstalönerna är en viktig seger som ger oss allihop bättre utdelning de kommande åren. Alla ser inte det idag.

— Det farligaste vi kan göra är att deppa och sura för att vi inte kom längre i uppgörelsen efter strejken. Det vinner bara arbetsgivarna på.

Reella förhandlingar kommer antagligen inte igång förrän efter semestrarna, även om den del kommuner vill börja direkt, säger Elisabeth.

— Men vi kommer att ha samordning och stötta varann i sektionerna så att vi får ut det mesta möjliga i förhandlingarna. Det gäller att inte släppa taget!