Det är nu två veckor sedan medlarna, Kommunal och de kommunala arbetsgivarna träffades.

Enligt Kommunals avtalsombudsman Håkan Pettersson har inga kontakter tagits under helgen. Därmed blir det i morgon strejk i 136 kommuner landet runt

I 122 kommuner tasalla medlemmar ut med undantag för vården. Det är framför allt omsorgen om äldre och funktionshindrade som undantas. I Stockholm, Göteborg, Malmö och ytterliggare elva kommuner undantas också barnomsorgen.

I morgon, den 26 maj, förväntas också fackförbundet Seko ta ställning till om tunnelbane- och pendeltågsförare ska att sympatistrejka.

Kommunal tar från och med onsdag den 4 juni ut omkring 18 000 bussförare samt parkeringsvakter över hela landet i sympatistrejk.

Efter en dryg månads konflikt är stödet till Kommunals strejk oförändrat stort. Enligt en Temo-undersökning som gjorts för Kommunal stöder 82 procent av svenska folket strejken.

De kommunala arbetsgivarna har under den gångna veckan gjort en egen opinionsundersökning.

Enligt den tycker 62 procent av de tillfrågade att det är rätt av Kommunal att strejka.

– Vid en ytlig analys är det lätt att dra slutsatsen att allmänheten stödjer Kommunals krav men vår undersökning visar att allmänheten inte är beredd att acceptera de konsekvenser Kommunals krav får, kommenterar informationsdirektör Rune Nordström.

Arbetsgivarna och facket har helt olika syn på konsekvenserna av Kommunals krav.

Facket anser att det finns pengar avsatta till högre löner till kommunernas och landstingens anställda. Man har pekat på att Kommunals andel av hela den kommunala lönesumman är bara en tredjedel.

Arbetsgivarna har varnat för att nerskärningar blir konsekvenserna om fackets lönekrav infrias.

Nu har Kommun- och Landstingsförbundet gjort konsekvenser de varnat för till utgångspunkt för sin opinionsmätning.

Enligt arbetsgivarnas undersökning vill 91 procent av de tillfrågade inte skära ner inom vård, skola och omsorg för att uppfylla Kommunals krav. Närmare 70 procent är emot en avgiftshöjning för kommunala välfärdstjänster. Fyra av tio är redo att betala mer i skatt.