Ros-Marie Norberg-Lundh säger att hon är fruktansvärt besviken på statsministern, som före valet talade sig varm för Kommunals medlemmar inom vård och omsorg.

— Det kändes så himla äkta det han sa. Det var som att vi fick en bekräftelse på att vi hade tagit många smällar under år av nedskärningar. Efter valet skulle man verkligen satsa på oss. Nu var det vår tur.
Men efter valet har politikerna bara stuckit huvudet i sanden. Det är som att de vackra orden flög iväg som i en stor ballong, säger Ros –Marie Norberg-Lundh.

I brevet till statsministern skriver hon att ”Kommunal Norrbottens medlemmar kräver nu att Du står upp för Dina och partiets vallöften, tar ansvaret och agerar på ett sånt sätt att en lösning på rådande lönekonflikt snabbt kommer till stånd”

Vad vill du att statsministern ska göra?

— Jag förstår att han inte kan gå in i förhandlingar, men det är ändå han som har det yttersta ansvaret. När arbetsgivarna inte visar någon förhandlingsvilja överhuvudtaget måste han sätta press på dem så att de börjar förhandla.

Men skulle inte det kunna ses som ministerstyre?

— Jag vet inte, men han får väl sätta sig ner med hela regeringen för att diskutera helheten.
Kommunals medlemmar kan inte betala för hela den offentliga sektorn. Det finns många delar i att trygga rekryteringen till framtidens vård och omsorg, men det första ledet är att höja lönerna, säger Ros-Marie Norberg-Lundh.

Har du fått någon reaktion på ditt brev?

– Inte än. Jag skickade det onsdagen den 21 maj. Men jag hoppas att statsministern läser igenom brevet och verkligen funderar på vad det är som händer med den offentliga sektorn. Det är trots allt Göran Persson som har det yttersta ansvaret för att staka ut framtiden. Jag ser ingen öppning i de resonemang som han hittills har fört efter valet, men det sista den drunknande förlorar är hoppet, säger Ros-Marie Norberg-Lundh.