I Linköping åkte visselpiporna fram, när arga kommunalare från Motala, Flen, Örebro och Tranås for till arbetsgivarnas kongress för att säga ifrån.

Kommun- och Landstingsförbundens politiker höll till i konsert- och kongresshallen mitt i stan. Där utanför, i ösregnet, lyste de numera välbekanta, röda ”vi tar fajten-jackorna”. Under paraplyer huttrade bland andra Annelie Pettersson, Anne-Mari Fernebrink, Katarina Johansson, Marie Wettergren, kommunalare från Motala, tillsammans med avdelningsombudsman Yvonne Carlsson, som tagit paus från beviljande av dispenser.
Från avdelningen hade man tänkt överlämna en present till kongressen, en tavla av Robert Nyberg.

Men kongressledningen tackade nej, de ville inte ha den! berättar Yvonne.

Demonstranterna talar upprört om s-politikernas strejkbryteri i Motala. Några är till och med fackliga ombudsmän i Metall, berättar de.

Några ombud stannar till och säger ”stå på er och lycka till”, till de strejkande. Men de flesta skyndar in i värmen. Därinne ligger bland annat Kommun- och Landstingsförbundens ”fakta och argument gällande konflikten med Kommunal” som bland annat använder felaktig statistik om Kommunals löneutveckling.

Om det går att bli sams igen? ”Ja, om de godtar våra villkor!” säger tjejerna därute med en mun.

Och medan den högtidliga invigningen pågår varslar Kommunal om strejk i ytterligare 137 kommuner.