Hjärtsjuk bussförare fick rätt i Arbetsdomstolen
Den hjärtsjuke bussföraren vann i arbetsdomstolen. Arbetsgivaren var tvungen att utreda möjligheten att ge honom nya arbetsuppgifter eftersom han inte längre kunde köra buss.
Kent Ekberg i Kisa körde för Linjebuss i Kisa. Efter hjärtproblem och lång sjukskrivning kom han tillbaks på halvtid till arbetet.
Läkarna ansåg att han inte längre kunde köra buss. Linjebuss hävdade att de därför inte hade några arbetsuppgifter till Kent Ekberg. I en och en halv månad kom han på halvtid till sin arbetsplats utan att få några arbetsuppgifter eller lön. Därefter blev han på nytt sjukskriven.
Kommunal krävde att Kent Ekberg skulle få de pengar han hade rätt till. Och att Linjebuss hade brustit i sitt rehabiliteringsansvar eftersom företaget inte hade utrett möjligheten att ge Kent Ekberg nya arbetsuppgifter.
Linjebuss valde att föra tvisten till arbetsdomstolen för att få ett prejudikat på att det inte var skyldigt att göra mer än vad företaget hade gjort för Kent Ekberg.
Men Linjebuss förlorade i domstolen. Företaget fick ett prejudikat som det inte hade tänkt sig.
AD anser att Linjebuss på ett tidigt stadium borde ha insett att Kent Ekberg inte skulle kunna köra buss mer. Även om han medicinskt inte var färdigbehandlad skulle företaget därför ha förberett sig bättre inför den dag Kent Ekberg kom tillbaka till arbetet.
Det räcker inte med att varken läkare eller försäkringskassan kontaktade Linjebuss. Domstolen säger att det är arbetsgivarens ansvar att ta eget initiativ till en rehabiliteringsutredning.
AD fäster stor vikt vid att Linjebuss har 600 anställda i Östergötland med ständigt nya behov av att tillsätta lediga tjänster. Därför duger det inte att Linjebuss säger att det inte fanns något ledigt passande arbete den dag Kent Ekberg kom tillbaka till arbetet.
Domstolen dömer därför Linjebuss att betala lön och ränta för den period Kent Ekberg inte fick betalt trots att han var på arbetet. Dessutom får han
25 000 kronor i skadestånd av företaget. Kommunal får också 20 000 kronor i skadestånd.
Linjebuss har innan domen kom gjort den rehabiliteringsutredning som fattades från början. Kent Ekberg arbetar sedan i mars i år på halvtid som vaktmästare vid Linjebuss garage i Linköping.
— Det går jättebra på nya jobbet, även om jag får gå upp klockan fyra varje morgon för att ta fem-bussen från Kisa, säger han.
Kent Ekberg är naturligtvis glad över domen.
— Den betyder inte bara mycket för mig. Domstolen har visat att så här får inte någon arbetsgivare behandla någon arbetare i Sverige, säger han.