Arbetsuppgifterna är satta i blockad och Tord Johansson, ordförande i Kommunals sektion 1 i Halmstad tror att stängningen av flygplatsen kommer att bli oerhört kännbar för Halmstad.

– Jag hoppas att det här sätter fart på det lokala näringslivet att sätta press på Kommunförbundet. Vi vill inget hellre än att få fram ett avtal, men när de lokala politikerna inte tar oss på allvar utan gör allt för att minska strejkens genomslag så har vi inget val. Tyvärr kommer tredje man att drabbas hårt, men jag hoppas att man riktar ilskan mot arbetsgivarna och inte mot oss, säger Tord Johansson.

Men Peter Gustafsson, operativ chef på Halmstads flygplats ser flygplatsstrejken som helt meningslös.

– Jag sympatiserar med Kommunals strejk. Men det här kommer inte att drabba kommunen. Det drabbar bara Skyways som kommer att köra folk i bussar till vår främsta konkurrent, Ängelholms flygplats. Sedan drabbar det Luftfartsverket som redan för diskussioner om att stänga flygplatsen i Halmstad. Då får de vatten på sin kvarn för att stänga. Det är åt helvete, säger Peter Gustafsson.

De fyra insatsledarna har till uppgift att vara först på olycksplatsen vid ett haveri, och att leda brandmännens arbete. Utan dem får inga flygplan i linjetrafik och med mer än 9 passagerare landa eller lyfta. Strejken är inte tidsbegränsad.