Det går inte att ”vinna” i en strejk mot kommuner och landsting på klassiskt vis — strejken hotar inte arbetsgivaren ekonomiskt. Därför är strejkvapnet föråldrat, säger en del kritiker. Men Christer Thörnqvist håller inte med:

— Här gäller det i stället att skapa opinion för sin sak, visa gruppens betydelse.

Men facket kan aldrig ”vinna” med opinionen mot sig, därför gäller det att strejka på ett förståndigt sätt. Och det har Kommunal hittills lyckats med, menar Christer Thörnqvist. Genom att flytta strejken runt i landet och låta den drabba allmänheten, ”tredje man” under en eller högst två veckor, får man inte opinionen emot sig. Samtidigt har strejken fått stort utrymme i medierna i takt med att nya kommuner och nya grupper tas ut i strejk. En smart taktik.

— Arbetsgivarna är inte politiskt naiva, säger Christer Thörnqvist. De vill bli återvalda vid nästa val. Blir trycket för stort måste de agera för att lösa konflikten. Kommunal är en stor grupp, och med anhöriga och sympatisörer en betydande del av befolkningen. Och varje moderat kommunalråd som går ut och tvättar skoltoaletter ger Kommunal fler poäng. Arbetsgivarna hoppas på att allmänheten ska tröttna. Rubrikerna om det lilla barnet som inte får komma in på dagis ska ge bilden av det stygga facket.

— Det är förstås ett högt spel Kommunal spelar. Det blir svårt att få ut 5,5 procent för hela gruppen på en gång. Men erfarenheter från stora konflikter utomlands visar att konflikten kan ge resultat senare, vid nästa avtalsförhandling, säger Christer Thörnqvist. Facket har visat att det är allvar, att man är beredd att ta strid. Kanske har Kommunal varit för snällt förut.

Om både facket och arbetsgivarna hittills spelat sitt spel skickligt, är Christer Thörnqvist mer frågande inför medlarnas inledande insatser.

— Att lägga ett bud där de vårdanställda ställdes mot andra lågavlönade grupper inom Kommunal, verkar inte så begåvat. Det skulle kunna få Kommunal att spricka.

Hur slutar konflikten?

— Det tänker jag inte spekulera i. Det enda jag tror är att det tar lite tid. Båda parter har satsat så mycket ideologiskt i sina positioner, då tar det tid innan en lösning kommer.

Christer Thörnqvist är forskare och verksam både vid Göteborgs universitet, Institutionen för arbetsvetenskap, och högskolan i Trollhättan-Uddevalla.