— Vi har inte kommit till förhandlingsbordet än så därför lägger vi det här storvarslet. Och vi visar med det här att vi är beredda att fortsätta med åtgärder, säger Kommunals avtalsombudsman Håkan Pettersson.

Så här säger Kommunals ordförande Ylva Thörn i ett pressmeddelande:

— Vi lägger nu ett kraftigt varsel för att sätta ytterligare press på arbetsgivarna, som inte verkar förstå att svenska folket stöder Kommunals krav. De verkar vara okänsliga för att vi har det här stödet och för våra medlemmars rättmätiga krav.

Sammanlagt berör varslen drygt 47.000 kommunalare. Bland de kommuner där varsel har lagts finns de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Varslen i de 137 kommunerna gäller med samma undantag som tidigare. Det vill säga de som jobbar med vård och omsorg av äldre- och handikappade, särskolan, räddningstjänsten och djurskötsel vid naturbruksgymnasier tas inte ut i strejk.

I 14 av kommunerna undantas dessutom också barnomsorgen generellt. Det gäller kommuner som redan i tidigare varsel haft, eller kommer att ha, strejk i barnomsorgen.

Arbetsuppgifterna förklaras samtidigt i blockad i alla 137 kommuner.

– Det väcker förvåning att en facklig organisation talar om sin egen förhandlingsvilja och ifrågasätter arbetsgivarnas förhandlingsvilja, samtidigt som de samma dag lägger ett nytt stort varsel, säger Markus Gustafsson, förhandlingschef på Svenska Kommunförbundet och Anneli Löfqvist, förhandlingschef på Landstingsförbundet.

Ett par mindre varsel lades också på måndagseftermiddagen. Det gäller bland annat några avdelningar vid Helsingborgs lasarett samt de som jobbar i personalmatsalarna vid Falu lasarett.

De 14 kommuner där varsel om strejk har lagts från den 26 maj men där barnomsorgen undantas är:

Borås, Eskilstuna, Falköping, Falun, Gävle, Göteborg, Karlstad, Malmö, Stockholm, Strömsund, Tingsryd, Uppsala, Västerås och Örebro.

De resterande 123 kommuner är följande:

Alingsås, Alvesta, Aneby, Arvidsjaur, Bengtsfors, Boden, Borgholm, Bromölla, Båstad, Dals Ed, Danderyd, Degerfors, Ekerö, Emmaboda, Eslöv, Essunga , Flen, Gnesta, Grums, Grästorp, Gullspång, Habo, Hagfors, Haparanda, Heby, Herrljunga, Hjo, Håbo, Högsby, Höör, Jokkmokk, Järfälla, Karlsborg, Karlshamn, Kil, Kinda, Kiruna, Klippan, Knivsta, Kramfors, Kristinehamn, Krokom, Laholm, Laxå, Lekeberg, Leksand, Lerum, Lilla Edet, Ljungby, Ljusdal, Ljusnarsberg, Ludvika, Lycksele, Lysekil, Malå, Markaryd, Mora, Mullsjö, Munkedal, Mölndal, Mönsterås, Nora, Nordanstig, Norsjö, Nybro, Nykvarn, Orsa, Osby, Partille, Perstorp, Ragunda, Robertsfors, Sala, Salem, Sandviken, Sigtuna, Skara, Skurup, Smedjebacken, Solna, Staffanstorp, Stenungsund, Storfors, Storuman, Strömstad, Sundbyberg, Sunne, Surahammar, Svedala, Säter, Sävsjö, Tanum, Tibro, Tierp, Timrå, Tjörn, Tomelilla, Torsby, Torsås, Tranemo, Tyresö, Täby, Ulricehamn, Upplands Bro, Vadstena, Vaggeryd, Valdemarsvik, Vara, Vaxholm, Vilhelmina, Vännäs, Ystad, Åstorp, Åtvidaberg, Älmhult, Älvdalen, Älvsbyn, Öckerö, Ödeshög, Österåker, Östhammar, Östra Göinge och Övertorneå.