De kom i bussar från Östergötland, Sörmland, Örebro och Jönköping – kommunalare som demonstrerade för sina lönekrav i Linköping.
På förmiddagen inleddes aktiviteterna med strejkande kommunalare från Motala, som samlades i ösregnet utanför kongresshallen med plakat där det bland annat stod: Ge Kommuinal fackliga fri- och rättigheter! Detta med politikernas aktioner i Motala under strejen i åtanke.

– Vi är besvikna och upprörda över politikernas agerande, förklarade Yvonne Carlsson, ombudsman i avdelning Östergötland. Annelie Pettersson, Anne-Mari Fernebrink, Katarina Johansson och Marie Wettergren, som kommit i buss från Motala, nickade instämmande.
Att redan första dagen gå in i växthus och vattna – det är en ren provokation, förklarade de med en mun.

Om vi kan bli sams igen?
Ja, om de går med på våra krav!

– Man är inte så stolt över att komma från Motala dessa dagar, slog Maj Karlsson, ordförande i Kommunal Östergötland fast vid sitt tal vid tisdagseftermiddagens demonstration. Här har vi plantor som vattnar plantor, det vill säga våra politiker behöver stå på tillväxt…

Omkring 200 blev det som blåsande i sina visselpipor, klädda i röda jackor hördes och syntes på Linköpings gator i det gråmulna, fuktiga vädret. Med i tåget gick även avtalsombudsman Håkan Pettersson och bland talarna fanns AnneCatrine Fornedal, ordförande i Kommunal Sörmland.

Vad vill ni ha? Högre lön nu, nu, nu, skanderade talkörerna, varvat med: ”När vill vi ha vår lön? NU NU NU!

”Stå på er”, hördes från en och annan politiker, både under demonstrationen och även lite diskret på väg in i kongresshallen tidigare under dagen.

Delegater från vänsterpartiet delade ut lappar till demonstranterna där de uttalade sitt stöd för Kommunals krav.

Men inne i hallen, där de 600 delegaterna fattade beslut om att slå ihop de båda arbetsgivarorganisationerna till en, hördes inga öppna sympatiyttringar för de strejkande och demonstrerande kommunalarna, även om en delegat tyckte att ”det gav en viss krydda åt tillställningen”.
Kongressens ledning hade till och med tackat nej till den Robert Nybergtavla som Kommunal velat överlämna som gåva.

Och även om många (s)-delegater verkade tycka att den utdragna konflikten var en smula pinsamt för dem, så hördes inga direkt kompromissvänliga tongångar, varken från Kommunförbundets ordförande Ilmar Reepalu (s) eller Landstingsförbundets Lars Isaksson (s). I stället vidhölls i tal och utdelad information den argumentation som lett in i nuvarande återvändsgränd: Gärna satsningar – men bara på vissa. Arbetsgivarna fortsätter i sina tal, liksom i de ”fakta och argument”som delades ut att ställa vårdens lågavlönade kvinnor emot lika lågavlönade ekonomibiträden, barnskötare och städare. Den senare gruppen ska nöja sig med cirka 200 kronor i löneökning, menar arbetsgivarna.

Kommun- och Landstingsförbundet fortsätter också att skylla på sin dåliga ekonomi. Men i år går kommunerna med en miljard kronor i överskott, enligt LO-tidningen (16-2003), medan nio tiondelar av landstingens underskott på 7,6 miljarder kommer från de tidigare moderatstyrda landstingen i Stockholm (4,6 miljarder)och region Skåne.

Skillnaden mellan arbetsgivarnas bud och Kommunals krav är 1,8 procent, det vill säga 1,3 miljarder kronor, vilket är en ”knappt märkbar extrakostnad för arbetsgivaren”, enligt LO-tidningens analys. Om sysselsättningen ökar från dagens 78 procent till 82 procent så får sektorn ett tillskott på hela 50 miljarder kronor, som jämförelse.

Sådana analyser var dock inte i svang inne i den konsertsal där delegaterna återsamlades för att förena de båda förbunden, under ledning av en åttahövdad herr-panel framme på podiet.
”Jämställdhetskommittén måste ha fått ledigt”, konstaterade en åhörare torrt. Och medan Ilmar Reepalu talade om det historiska ögonblicket mot framtiden varslade Kommunal om strejk för 47 000 anställda i ytterligare 137 kommuner.

På onsdag 7 maj, kongressens tredje dag, fortsätter kommunalarna att dela ut flygblad och stå med sina plakat utanför Linköping Konsert och Kongress. Talar gör bland annat Gunilla Axelsson, ordförande i sektion 3, Linköping, och Torbjörn Gustafsson, skribent och krönikör på Östgöta Correspondenten.