— Arbetsgivarna har visat en stor uppfinningsrikedom för att komma runt nyanställningsblockaden, säger Bodil Hallström, ombudsman vid Kommunals avdelning i Skåne.

Vissa arbetsgivare har anställt senare än den 23 april, då blockaden trädde i kraft. Men ännu vanligare i Skåne är att arbetsgivarna såg till att anställa alla sina timvikarier, före den 23 april, men under oklara omständigheter.

— Det har bara ramlat in anställningsbevis. I väldigt många avtal står det att de är ”timanställda intermittent (=återkommande) tills vidare”. Det är en anställningsform som inte finns och syftet är att kunna använda de här personerna vid behov, säger Bodil Hallström.

Dagarna innan konflikten bröt ut massanställdes timvikarier som tidigare inte haft några anställningsavtal över huvud taget. Den kommun som syndat mest i Skåne är Helsingborg.

Där har man i anställningsbevisen angett sysselsättningsgraden till 0,0.

Kommundirektören i Helsingborg, Lars Johansson, säger sig inte känna till detta.

— Vi har endast gjort normala förberedelser som en arbetsgivare bör och kan göra inför ett varsel, säger han.

Andra kommuner har också utfärdat avtal under oklara omständigheter, enligt Kommunal: Höganäs, Klippan, Kävlinge, Svalöv, Örkelljunga, Hässleholm för att nämna några.

Andra formuleringar som använts i anställningsbevisen är ”anställd enligt praxis”. Det gäller till exempel Kävlinge.

Att utfärda sådana anställningsbevis är inte bara ett sätt att komma runt nyanställningsstoppet. Det är också ett brott mot LAS, lagen om anställningsskydd, hävdar Kommunal.

— Är det så att de har visstidsanställt vikarier utan att de jobbar för någon annan så är det brott mot LAS, säger Annika Örn, ombudsman på förbundskontoret.

Kommunal Skåne kommer med start på fredag i Lund inleda lokala tvisteförhandlingar om avtalen och i vissa fall hävda att dessa personer ska tillsvidareanställas. I annat fall kräver förbundet skadestånd.

Hur stora belopp det rör sig om i skadeståndsanspråk kan Kommunal inte säga ännu.

Kommunal Skåne vet inte hur många timanställda som fortfarande går helt utan anställningsavtal.

Sedan barnomsorgsstrejken bröt ut i Malmö den 5 maj har det enligt Kommunal förekommit att timvikarier utan anställningsbevis varit inne och jobbat.

Dessutom har oorganiserade och medlemmar i andra förbund brutit mot strejken i Malmö efter uppmaning från arbetsgivaren.

Annars är försök att kringgå nyanställningsstoppet det absolut vanligaste brottet mot konfliktreglerna hittills om man tittar på landet i stort, enligt Annika Örn.

Det har också varit problem med skyddsarbete, inom framför allt renhållningen. Arbetsgivare har beordrat skyddsarbete för sådant som inte ska ses som skyddsarbete, enligt Kommunals uppfattning.

Hittills har förbundet fått in begäran om centrala förhandlingar kring detta i fyra fall.

Som Kommunalarbetaren rapporterat om tidigare handlar många tvister i strejkkommunerna också om politiker som mer eller mindre agerar som strejkbrytare.