Sekos förbundsstyrelse med ordförande Janne Rudén i spetsen uttalade på torsdagen sitt fulla stöd för Kommunals strejk.

Janne Rudén anser att politikerna har ett stort ansvar för situationen med de låga lönerna inom Kommunals yrkesgrupper.

— Många politiker utlovade i valrörelsen en satsning på vården och de vårdanställdas löner. Nu är det upp till bevis, säger Janne Rudén.

Han har full förståelse för att Kommunal går ut i strejk.

— Strejkvarsel är aldrig roliga. Men det är skitbra! Det är rätt och Kommunal har våra fulla sympatier, de har vårt stöd. Utifrån den situationen som Kommunal har och det som spelats upp under hösten och vintern, där det inte har hänt någonting så är det inte konstigt att man går ut i strejk.

SEKO:s förbundsstyrelse ser Kommunals kamp för bättre löner inom de kvinnodominerade yrkesgrupperna som en jämställdhetsfråga och en förutsättning för att även i framtiden kunna rekrytera personal till vårdsektorn.