Det var två frusna strejkvakter som mötte föräldrar och barn utanför förskolan Rödkulla i stadsdelen Älvsjö. Hit kommer normalt 57 barn, men idag har hälften fått stanna hemma på grund av strejken. Två av strejkens fem dagar får halva skaran komma, de övriga tre dagarna kommer resten.

— Vad ska man göra egentligen? undrar en av de två strejkvakterna, Margareta Wängberg.

Hon jobbar egentligen i köket, men eftersom hon har barnen en timme blev hon också uttagen i strejk.

Förskollärare Elisabeth Adamsson kommer ut med kaffe och frallor till de två huttrande strejkvakterna, förutom Margareta står Ylva Iversen vakt utanför grinden.

Frallorna har både ost och två paprikabitar.

— Nu frossar de när inte köksan är där. De passar på, skämtar Margareta.

Vid fem i åtta kommer den lokala strejkledaren Majlen Molin med jackor och strejk- och blockadlappar.

— Sån där vill inte jag ha, säger Ylva Iversen och Majlen får ge upp sina övertalningsförsök, Ylva slipper bära den illröda jackan.

Innanför grindarna på förskolan är stödet för barnskötarna därute stort.

— Självklart, säger förskollärare Elisabeth Adamsson. Det är katastrof den lön de har.

— Jag är rektor för 300 barn, men inte en enda förälder har ringt och klagat, det säger en del om stödet, säger Monika Holmqvist, förskolans chef.

— Jag har förståelse för att de strejkar, lönerna är usla och de gör ju ett oerhört viktigt arbete, säger Charlotte Gerger. Hon är mamma till två barn på förskolan. Idag får barnen komma, men inte senare i veckan.

— Farmor och mormor får rycka in, det blir att pussla…

— Det handlar om att såra och skada arbetsgivarna! På dem bara! Orden är Ann Georgssons. Hon är ombudsman på Kommunals Stockholmsavdelning och talar på ett stormöte inför samtliga Älvsjös 200 strejkande barnskötare och dagbarnvårdare.

Arbetsgivarna har beordrat oorganiserade att jobba och göra kommunalares arbetsuppgifter.

— Man kan ju inte lyfta ut folk fysiskt fast man skulle vilja, säger Ann.

Också i köket på Rödkulla jobbar en oorganiserad. Det är vikarien Linda Gerdin som står och kollar i kylskåpen. Hon har aldrig tagit hand om maten förut.

— Jag fick välja själv om jag skulle jobba, men eftersom jag inte är med i facket får jag ju ingen ersättning om jag strejkar, säger Linda.

Och utanför står den ordinarie ”köksan” Margareta Wängberg i strejkjacka och kan inget göra.