– Vi har in i det sista försökt att via medlare teckna ett avtal. Det har inte varit möjligt, därför går vi i natt i strejk, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Inte vid något av mötena med medlarna fanns något nytt bud att ta ställning till.

Annelie Löfqvist, Landstingsförbundets förhandlingsansvarige direktör, förklarade redan efter eftermiddagens möte med medlarna att ”det ser mörkt ut”.

— Vi har undersökt vad det skulle finnas för möjligheter till en överenskommelse. Men hur vi än undersöker så består avståndet mellan oss, sade hon.

Därmed utlöses konfliktvarslen vid midnatt. Det blir strejk för alla kommunalare, undantaget vård- och omsorgspersonal, i Gävle, Halmstad och Örebro. I ytterligare sex kommuner (Göteborg, Karlstad, Lidingö, Piteå, Älvsjö stadsdelsförvaltning i Stockholm samt Vallentuna) tas barnskötare och dagbarnvårdare ut i strejk. P-vakter och renhållningsarbetare över hela landet, där de är kommunalt anställda, tas också ut i strejk.

Även landstingspersonal kommer att strejka. De första varslen som träder i kraft vid midnatt gäller vissa enheter på fem sjukhus (Sunderbyns sjukhus, Piteå sjukhus, Universitetssjukhuset i Linköping, Lasarettet Motala samt Länssjukhuset Ryhov).

Dessutom blir det nyanställningsblockad i alla kommuner och landsting samt övertidsblockad inom räddningstjänsten.

Alla strejkvarsel, utom de som gäller p-vakter och renhållningsarbetare. gäller i en vecka. Har parterna då inte kommit fram till någon lösning, utlöses nya konfliktvarsel från Kommunal.

Hela listan över Kommunal konfliktvarsel:
http://www.kommunalarbetaren.com/kanyheter/kanyheter.cfm?artikel=28608