För drygt en månad sedan demonstrerade de på Örebros gator för högre lön. Kommunalarbetaren träffade personalen från förskolan Villekulla. De var redan då stridsberedda, redo att gå ut i strejk om det behövdes. Och kraven på högre lön har inte mattats.

Evy har inte strejkat tidigare. Men för drygt tio år sedan var det nära. Men regeringen gick och la hinder. Dåvarande arbetsmarknadsminister Mona Sahlin skapade en ”stopplag” som var riktad mot Kommunal.

— Vi ansågs vara samhällsfarliga, minns hon.

— Egentligen ska man väl hoppas på att det inte behöver gå så långt, att det ska lösa sig ändå. Men det är mycket bra att vi säger ifrån nu.

— Blir det strejk måste de stänga min avdelning för här är vi alla barnskötare. På en annan avdelning är alla utom en förskollärare.

Vad som kommer att ske på de övriga fem avdelningarna vet hon inte än.

— Men det blir kärvt på varenda avdelning. Det blir mycket kännbart.

Att börja med en veckostrejk kan vara en bra början, tycker hon. Det kan ju komma bättre bud.

Barnskötare och skyddsombud Rigmor Larsson är också positiv till att Kommunal varslar om strejk. Om det räcker med en veckas strejk är hon tveksam till.

— Men man kan ju alltid hoppas!

— Det här är en stor sak, att vi måste få upp våra löner. Det är inte bara en fråga mellan fack och arbetsgivare. Det berör hela samhället.

— Våra löner kan ju inte bara fortsätta att halka efter.

Rigmor besöker genom sina fackliga uppdrag många andra förskolor. Och det är inte bara på hennes Villekulla man är stridsberedd:

— Det finns en utbredd kampvilja, helt klart. Många säger: nu eller aldrig.