Anders Stromberg är arbetsplatsombud på en kirurgavdelning på Karolinska sjukhuset i Stockholm:

— Det låter som att det var ett dåligt bud från medlarna. Kommunal gör rätt som säger nej, säger han.

Gunilla Goês är vårdbiträde sedan 19 år tillbaka inom äldrevården i Stureby/Enskede söder om Stockholm. Hon tycker att det är bra att Kommunal har sagt nej till medlarnas slutbud.

— Budet som Kommunal gav är det lägsta för att vi ska kunna komma upp till en industriarbetares lön. Jag hoppas att det blir en konflikt så att det sätter blåslampa på arbetsgivaren. Vi är eniga om att det måste hända något. Alla vill få upp lönerna, säger Gunilla Goês.

Bengt Roukus, viceordförande i sektion 4 universitetssjukhuset i Umeå berättar att de har haft både namninsamlingar och demonstrationståg genom stan i Umeå för att stötta Kommunals lönekrav. Om förbundets nej till medlarna säger han:

— Bra! I allra högsta grad. Det som erbjöds var inte vad vi hade väntat oss. Vi hade 3,8 procents löneförhöjning 2001 och tyckte att det var dåligt redan då. Nu har vi sagt att det ska vara 5,5 procent och Kommunal ska stå fast vid det. Kampviljan är stor. Vi är beredda.