Timo Oksanen är undersköterska. Han jobbar på en gruppbostad för äldre i Västerås. Nu har han ett friår och får mer tid för barnen. Felicia är åtta och Jonas fjorton. Men helt ledig är Timo inte. Varje morgon innan fyra måste han upp för att dela ut 350 tidningar.

— Utan att bära ut tidningar hade vi inte haft råd att bo kvar. Hyran är på 7.000 i månaden. Barnen har nära till skolan, och deras mor bor femhundra meter härifrån. Så visst är det värt att kunna bo kvar här, säger Timo Oksanen.

Den som tar ett friår får 85 procent av det man skulle ha haft som arbetslös. Ersättningen är alltså något mindre än a-kassa. Timo Oksanen tjänar 17.413 kronor i månaden före skatt som undersköterska. Till detta kommer ersättning för ob.

Under sitt friår får Timo Oksanen ut mellan 9.000 till 10.000 kronor per månad efter skatt. På att bära ut tidningar tjänar han 5.100 i månaden efter skatt. Reglerna för friår är desamma som för a-kassa när det gäller extra jobb. Den som vid sidan av sin huvudsakliga inkomst haft en ”bisyssla” under minst sex månader innan friårets början får ha det kvar under sitt friår.

Men är det rimligt att du ska behöva jobba när du har ett friår?

— För mig är det rena lyxen att bara jobba några timmar på morgonen. Jag är van att slita, säger Timo Oksanen och ler.

Vi sitter och äter tårta med Timo Oksanen och hans två barn i radhuset i Västerås. Felicia som är åtta vill gärna att pappa ska komma med och spela playstation.

— Jag kommer snart, säger Timo.

Han är en lång man i sina bästa år, men 21 år i vården har tagit ut sin rätt. Det sticker till i ryggen ibland.

— Jag antar att har man en gång fått en dålig rygg så blir den aldrig riktigt bra igen, säger Timo.

Han trivs med jobbet i äldreomsorgen men besparingarna har gjort jobbet tyngre. När någon är sjuk blir Timo ofta ensam med de gamla. Och sen är det ju det där med schemat. Det blir många sena kvällar och jobb två helger av fem.

— Nu kan jag följa Felicia till skolan, och vara hemma när hon slutar efter lunch. Och det är skönt att kunna lägga sig några timmar om man är trött, säger Timo.