— Det fanns ett förslag från socialdemokraterna om att reducera antalet dagar man kan stämpla som deltidsarbetslös, säger Siv Holma, ledamot i vänsterpartiets partistyrelse och en av partiets budgetförhandlare.

Finansminister Bosse Ringholms statssekreterare Curt Malmborg vill inte kommentera påståendet.

I slutöverenskommelsen var förslaget borta men det ska ändå sparas cirka en halv miljard kronor på deltidsarbetslösa nästa år. Vad det innebär kunde ingen dagen efter det att uppgörelsen presenterats redogöra för.

— Jag måste nog erkänna att jag inte riktigt har förstått det heller, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Curt Malmborg förklarar att det handlar om att en striktare tillämpning av dagens regler ska ge de önskade besparingarna.

Johnny Ahlqvist, direktör på Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, som jobbar särskilt med frågor som rör deltidsarbetslösa kan inte heller han peka på var man skulle kunna spara.

När det gäller sjukersättningen är förslagen betydligt skarpare. Arbetsgivarna och de sjuka själva får stå för notan. Sjuklöneperioden, då arbetsgivaren och inte försäkringskassan betalar, förlängs från dagens två veckor till tre veckor. Regeringen väljer också att plocka upp ett gammalt borgerligt förslag och förändrar sättet att beräkna sjukpenningen. Sjukpenningen minskar därmed i praktiken från 80 till ungefär 78 procent av inkomsten. I snitt innebär det för de flesta tio kronor mindre i sjukpenning per dag, enligt regeringen.

De fackliga kommentarerna till uppgörelsen var försiktiga.

— Jag väljer att se besparingen på sjukförsäkringen som en tillfällig lösning men det här är självklart inte den form av besparingar som vi vill se, säger LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Kommunals ordförande Ylva Thörn:

— Varje krona är viktig för våra medlemmar. Det här kan komma att slå hårt mot dem.