I hela 84 av landets kommuner finns det personal som arbetar enligt 3-3-modellen, det vill säga jobba tre dagar, ledig tre dagar. Det visar Kommunalarbetarens kartläggning i nummer 4-2003.

Men i Malmö har kommunen sagt nej till fortsatt försöksverksamhet på ett gruppboende.

— Ändå har det inte kostat kommunen en krona extra, säger Jan Svensson, tidigare arbetsplatsombud på boendet i Malmö.

Personalen får visserligen fortsätta jobba enligt 3-3, men utan arbetstidsförkortningen på 12,5 procent. Det betyder längre arbetsdagar och betydligt fler extrapass. Så själva poängen att endast jobba tre dagar i stöten är borta.

Malmö stads arbetstidsgrupp, där även Kommunal finns representerat, ansåg bland annat att 3-3 med arbetstidsförkortning inte är förenligt med kollektivavtalet.

På Norrlidshemmet i Kalmar höll hela 3-3-försöket på att stjälpa när Kommunal skulle förhandla med kommunen. Personalen hade själv tagit fram förslag på en 3-3-modell enligt Lindesbergsprincipen, men Kommunal tyckte att det fanns punkter i förslaget som inte stämde överens med kollektivavtalet.

— Jag var skeptisk bland annat mot att avtalet begränsade möjligheten att få betalt för förskjuten arbetstid och övertid, säger Thomas Jönsson, ombudsman vid avdelning Kalmar län.

Det ingår 15 extradagar i modellen som läggs ut på den ordinarie personalen för att täcka upp vid frånvaro. Visserligen får bara fyra av de dagarna beordras, i semestertider. I praktiken försvinner övertidsersättning och ersättning för förskjuten arbetstid så länge det inte överstiger de 15 dagarna.

Arbetsgivaren sade nej till Kommunals krav på en lönebonus i utbyte mot att kommunen tjänar pengar på detta.
Kommunal gick med på en överenskommelse ändå till slut.

Men personalen känner fortfarande att de blivit motarbetade av facket.

— Så kände båda arbetsgrupperna som ville pröva det här. Det har varit jättejobbigt, säger Marie Karlsson, som tidigare var arbetsplatsombud men som nu har hoppat av sitt fackliga uppdrag.

Förbundet centralt är också något avvaktande i sin inställning till 3-3.

I de avtal som har kommit till förbundet har det, enligt Annika Örn, ombudsman på avtalsavdelningen, inte synts till någon arbetstidsförkortning.

Förbundets avtalsavdelning håller på att skaffa sig en bild och ska nu se över 3-3 tillsammans med andra arbetstidsmodeller.
Men en förklaring till att förbundet inte sett röken av någon arbetstidsförkortning kan vara att den kallas för förtroendetid i avtalen i stället. Därmed blir det i den delen inte en kollektivavtalsfråga och förbundet centralt blir aldrig inblandat.

— Om det är en arbetstidsförkortning vi pratar om så är det något helt annat, säger Annika Örn.

I praktiken använder personalen på många ställen sin förtroendetid som arbetstidsförkortning, även om den ena 3-3-modellen inte är den andra lik.