Efter att löneförhandlingarna mellan fack och kommunala arbetsgivarna körde fast utsågs medlare för över tre veckor sedan. Men inget bud har hittills, när Kommunalarbetaren pressläggs, ännu visats upp utanför förhandlingarnas slutna rum.

Något är kanske nu på gång. Kommunal har kallat in sin rådgivande förhandlingsdelegation till 22-24 mars.

Kommunals avtalsombudsman Håkan Pettersson är tystlåten:

— Det enda jag kan säga att vi har kommit till ett läge där vi tycker att det är rimligt och lämpligt att stämma av med avtalsdelegerade.

Kommer medlarna att lägga något bud?

— Jag kan inte säga mer än att vi nu måste stämma av vissa saker utifrån våra samtal med medlarna.

Samtidigt samlar både Kommunförbundet och Landstingsförbundet sina förhandlingsdelegationer i veckan. Siktet på att bli klar i tid kvarstår där.

— Så det är rimligt att hoppas på att medlarna kommer med ett bud, säger direktör Markus Gustafsson, på Kommunförbundet.

Landet runt fortsätter Kommunals sektioner med att bilda opinion på gator och torg. Kommunpolitiker uppvaktas och namn samlas in. Aldrig förr i modern tid har lokala fack demonstrerat så mycket som i år. Det börjar likna lite vad som brukar ske i länder som Frankrike och Tyskland.

Kommunal avslutade i onsdags en träff i Stockholm för landet samtliga sektionsordförande med en demonstration förbi arbetsgivarnas hus på Hornsgatan, Södermalm. Cirka 600 tågade med förbundsordförande Ylva Thörn i spetsen och blåste för fullt i visselpipor.

Någon vecka tidigare hade hon också gått främst för ett tåg i Gävle som samlade uppåt 1000 kommunalare och sympatisörer:

— Jag tror att kampviljan bland Kommunals medlemmar aldrig varit lika stark och samlad som nu!

Ännu fler ställde upp när Kommunal i Varberg hade fackeltåg.

Den 14-15 mars demonstrerade 3600 kommunalare runt om i Dalarna. Flest slöt upp i tåget i Ludvika. En lokaltidning rapporterar att tusentalet fyllde centrum fullständigt med plakat och skallande krav.

Ungefär lika många från olika delar av Norrbotten tågade i Luleå.

Genomgående har kommunalarnas tåg varit större än 1-majtågen.

I Örnsköldsvik var man exempelvis 400 personer. I Kalmar län demonstrerades det både i Kalmar (500-600), Oskarshamn och Västervik.

Ändå är inte det här en fullständig redovisning.

I över ett år har bland annat brandmännen i Göteborg oförtrutet varje vecka demonstrerat för högre lön.