Anna Jonsson är vårdbiträde på Gåsens äldreboende i Skäggetorps servicehus. Förra året i januari hyrde hon en dator som hon använder ofta, bland annat för att betala räkningar och gå in på internet. Hon betalar 545 kronor varje månad från sin bruttolön. Men när det privata vårdföretaget Attendo Care tar över äldrevården i Skäggetorp i juni upphör de anställdas avtal med Linköpings kommun om hyrdatorerna. Kommunens bud är att de anställda antingen kan köpa loss datorerna eller arbeta kvar i kommunen.

— Om jag går över till det privata vårdföretaget måste jag betala
12.000 kronor för att ha kvar datorn, jag har inte de pengarna, säger Anna Jonsson. Jag känner mig lurad, eftersom vi blir uppköpta.

Anna kommer i sådana fall att stanna kvar i kommunen vilket innebär arbetsplatsbyte. Men inte av fri vilja för hon trivs bra på Gåsens äldreboende.

— Men det känns inte säkert längre att jobba åt kommunen, säger Anna Jonsson.

Reine Wrangenby är förhandlingschef i Linköpings kommun och berättar att diskussionerna mellan facket och kommunen fortsätter. Enligt Wrangenby finns det nu ett tredje alternativ som går ut på att förhandla med Attendo Care om att de ska ta över datoravtalet. Då kan de anställda fortsätta ha kvar samma avbetalningsvillkor menar han. Ett beslut i frågan kommer att fattas under mars månad.