Flugorna kallas ”vita flygare” och är en rhododendronmjöllus. Den ungefär 1,2 millimeter långa insekten suger växtsaft från de unga bladens undersida. I flugans avföring växer sedan sotdaggsvampar, som bildar en svart beläggning på bladens översida.

Man kan försöka bekämpa med insektssåpor (finns att köpa på Gardencenter) upprepade gånger med en veckas mellanrum. Det är viktigt att man sprutar ordentligt på bladens undersida, där de flesta insekterna finns.

Blommorna på din rhododendron har nog torkat. Om du klämt på knopparna märkte du kanske att de var mjuka och bruna inuti. Orsaken är det varma och soliga vädret under vårvintern, samtidigt som tjälen var kvar i marken.
Plantorna kunde inte ta upp vatten, samtidigt som avdunstningen från blad och knoppar var stor. Lägg på ett ordentligt lager med löv runt rötterna i höst och skugga plantorna om det blir varmt och soligt i vår, så minskar du risken för skador.