Undersköterskan Anita Fredriksson gick för en tid sedan upp till Kommunals expedition på Kärnsjukhuset i Skövde. Hon var rasande.

Den dagen kom inte maten i tid och då den äntligen kom var det kall mat där varje portion fick värmas i mikrovågsugn.

— Det var aldrig några problem tidigare, säger Anita Fredriksson.

Sektionsordföranden Anne-Cathrine Flodén sitter med en hög pärmar i ett rum högst upp på Kärnsjukhuset.

En pärm innehåller alla klagomål från avdelningarna. Patienter har fått varm filmjölk och kall gröt. Smöret har varit smält och osten svettig.

Att beställa mat tar massor av tid, en uppgift som tillkommit utöver all annan stress på vårdavdelningarna.

— Det har blivit droppen som fått bägaren att rinna över, säger Anne-Cathrine Flodén. Ibland har det tagit timmar att bara beställa maten.

Redan i januari påpekade hon problemen för politiker och ledningen inom förvaltningsrådet. Nu har hon skrivit till alla arbetsställen som har med mathanteringen att göra.

Utvärderingen visar att problemen kvarstår.

— Ringer du till någon i förvaltningsrådet kommer de att säga att en styrgrupp är tillsatt, att de för en dialog med Medirest, som försett dem med handlingsplaner. En framgång är i alla fall att facket nu ska få vara med i styrgruppen. Arbetsgivarna inom sjukvården lever i en helt annan verklighet än vi på golvet.

Hon säger att hon inte orkar längre och att nästa steg blir att vända sig Arbetsmiljöinspektionen.

Längst ner i sjukhuset ligger köket, som sköts av Medirest sedan i mars förra året. Här står de som är med och sparar 45 miljoner kronor på fem år åt Region Västra Götaland. Köket är utlagt på entreprenad. Personalen har fått en arbetsgivare med specialistkunnande, Medirest.

Köket fungerade visserligen bra tidigare och de anställda hade till och med fått pris. Tyvärr kostade det för mycket. Medirest kunde laga maten billigare. Så personalen tackades för att ha varit engagerad och uppfinningsrik. Så var det med den saken.

Arbetsplatsombudet Susanne Eriksson tycker att vi från Kommunalarbetaren kommit för tidigt till köket. Det finns ingen riktig rutin, utan Medirest fortsätter att omorganisera. På ett och ett halvt år har de nu fått en tredje chef.

— Det måste bli stabilt i köket först.

Mer vill hon inte säga.

Chefen Thomas Dahlstedt, 28 år, är den tredje chefen på ett år.

Han började som diskare en gång i tiden och avancerade så småningom till platschef hos konkurrenten Sodexho. Han har en bakgrund som officer i det militära.

— De som vill utveckla sig i jobbet ska ha möjlighet att göra det här, säger Thomas Dahlstedt, och förklarar att inga fler ska sägas upp. Genom att investera i en diskmaskin frigör man två tjänster, men de som blir över flyttas till en personalpool.

Men Anne-Cathrine Flodén från Kommunals sektion berättar att Medirest knappt hann starta förrän företaget varslade 20 anställda på grund av arbetsbrist.

— Personalen mådde fruktansvärt dåligt. När det var dags att förhandla om lönerna fick inte timvikarierna någon löneförhöjning. De flesta fick en löneökning på 450 kronor på en heltid.

Hon berättar om besvärliga inkörningsproblem som läckande grytor, brist på arbetskläder, problem med tunga sopsäckar och ont om tid att rengöra matvagnarna.

— Personalen i köket har dessutom mått dåligt av alla klagomål från sjukhus och patienter.

Ett tag var Medirest tvunget att hyra in konkurrenten Sodexho att köra matvagnarna. Sedan dess har företaget lovat att informera och göra en rad förbättringar, allt från arbetsmiljöplan till schemagrupp.

Ställföreträdande sjukhusdirektör Arne Nyman är ordförande i förvaltningsrådet. Han säger att han ser mycket allvarligt på den kritik som riktas mot Medirest. Kommunal och Vårdförbundet har erbjudits att delta i den styrgrupp där ledningen för sjukhusen i Skaraborg och Medirest regelbundet träffas. Där ska Kommunal presentera sin utvärdering direkt för Medirest. 

– Första året är alltid en stor omvandling. Det är tufft och slitsamt. Inga förändringar går smärtfritt, det gäller inte bara på sjukhusen i Skaraborg, säger Gunder Nydahl.

Gunder Nydahl är ansvarig för affärsutveckling i Norden, men har tidigare varit ansvarig för Medirest verksamhet i Sverige.

— Målsättningen är att ingen ska behöva springa fortare. Det handlar helt enkelt att få allt att fungera, inte minst tekniken, säger han.

Han avvisar bestämt att företaget skulle hindra personalen från att yttra sig.

Han ser tvärtom fördelar för personalen på sikt. Från att ha varit en anonym del av vårdapparaten blir de anställda nu sedda. Köket har inte varit någon kärnverksamhet inom sjukvården, därmed har det inte heller fått det intresse och kapital som krävs för att det ska utvecklas till en proffsig verksamhet.

— På sikt kommer kökspersonalen att uppskatta att arbeta i ett företag som satsar på catering. Yrkesstoltheten kommer att öka.