Strax före jul var 20 nya vårdambassadörer i Lund klara med en utbildning som pågått under hösten, en dag i veckan. Nu ska de på en del av sin arbetstid vara ute bland skolelever, på mässor och arbetsförmedlingen för att berätta om vad jobb i sjukvården innebär. De flesta är undersköterskor eller sjuksköterskor. För ett år sedan gick den första kullen ambassadörer ut, men det behövdes fler.

— Vi ska också göra ett bildspel om olika vårdyrken som vi kan ta med oss, säger Eva Andersson som till vardags arbetar på en operationsavdelning på Lunds universitetssjukhus.

– Jag har jobbat 18 år i vården, fast jag från början ville jobba som affärsbiträde. Men det här jobbet ger så mycket tillbaka.

Också i Eskilstuna finns vårdambassadörer. Här handlar det om äldreomsorgen, och kommunen har satsat på utbildning med hjälp av EU-pengar.

Tretton undersköterskor/vårdbiträden har valts ut. De kommer efter utbildningen att gå ut på skolor och mässor. Men de är också med och utbildar kolleger, 1.200 som arbetar inom vuxenvården (äldre- och handikappomsorgen), i hur kontaktmannaskapet inom vården ska utvecklas.

— Allt syftar ytterst till att synen på våra jobb ska förändras, vi har meningsfulla och innehållsrika jobb och statusen på våra viktiga jobb måste höjas, säger Margareta Leonardsson, en av ambassadörerna.