Vi behöver motion för hjärta, kärl och allmän ork. Motion frigör också kroppens naturliga morfin endorfin och gör oss glada och pigga, vi får bättre sömn och snyggare figur. Vår egen tränare och friskvårdare Beatrice Ahl ger här tipsen som passar alla. Vare sig du är soffpotatis, en bit på väg eller i toppform.

Vad är viktigt att veta när man vill komma i gång?

För att behålla den ork man har räcker det oftast med Folkhälsoinstitutets rekommendation om en halv timmes fysisk aktivitet om dagen. Men vill man bli piggare och starkare är det inte nog att promenera till och från jobbet, till exempel. Man behöver också ta i fysiskt och få upp pulsen till ansträngning, så att man flåsar lite då och då. Det betyder att man måste belasta sig mer än man gör till vardags. Men det räcker att träna lite tuffare två-tre gånger i veckan.

Det är viktigt att välja en motionsform man trivs med och tycker är rolig. Vet du inte vad du gillar, testa olika saker!

Det är också viktigt att träna allsidigt och inte göra samma sak hela tiden.

Vad passar en ”soffpotatis” utan tidigare motionsvana?

Promenader, stavgång, lätt-gympa, simning, cykling, styrketräning och nu på vintern både långfärdsskridsko och skidor.

Börja med att promenera en kvart till en halvtimme i början och öka sedan på rätt snabbt. Samma sak gäller de andra motionsformerna, men där kan du öka tempo och tid i långsammare takt. Särskilt om du vill åka skridskor eller skidor.

Man ska dock inte vara för försiktig. Det ska ju kännas att man rör på sig, så om hjärtat börjar slå snabbare är det bara bra. Det som händer är att man successivt vänjer hela kroppen vid en högre belastning under längre tid. Det ökar syresättningen i musklerna och man får mera ork.

Vad passar den som har viss träningsvana eller haft paus och inte tränat på en tid?

För den som varit i gång ett tag är det lämpligt med lättare joggning, vanlig gympa, styrketräning, längdskidor och långfärdsskridsko upp till en dag i lite lugnare tempo. Dessutom stavgång i terräng och bollidrotter som volley och fotboll, tennis, innebandy, badminton och squash.

Det är viktigt att ”soffpotatisar” inte genast börjar med bollidrotter, eftersom man då riskerar skador. Om man haft uppehåll i träningen ska man heller inte börja från den nivå man var på innan pausen, utan börja med att en tid träna som den ovana.

Vad har du då för tips till den som är en flitig motionär med stor rutin?

Joggning med intervallträning, längdskidor, styrketräning med tunga vikter och boxning.

Intervallträning innebär att man till exempel kör hårt i fyra minuter och sedan vilar i två minuter i tre till åtta pass. Eller kör tre minuter hårt och vilar i tre minuter.

Den träningen är mycket bra för den centrala kapaciteten, det vill säga hjärt- och lungfunktionen.

Självklart kan den rutinerade motionären välja vad hon eller han vill från ”lägre” nivåer också!