Sorken och dess släkting vattensorken är duktiga grävare och finsmakare av växtrötter och kan på kort tid ställa till med mycket elände. Konstigt nog diskuterade vi nyligen just detta problem på ett möte. Olika förslag på åtgärder kom upp: någon brukade hälla ner ättika i sorkens gångar och en annan satte upp en uggleholk i närheten. Ugglor är skickliga jägare och är också ett trevligt inslag i trädgården.

Men den metod som främst rekommenderades var att plantera in växter av släktet allium (liljeväxter). Hit räknas matlök, purjolök och vitlök. Sorkarna tål inte lukten av lök och håller sig på avstånd. Frittilaria avger ett giftigt ämne, som sorkarna inte klarar av och passar ju perfekt i en blomsterrabatt.

Hoppas du nu blir av med sorkproblemet. Annars kan jag också rekommendera en katt!